Els preparatius per la visita de Felip VI han començat amb el blindatge de l’entorn del Palau de Congressos de Catalunya, on se celebrarà aquest dilluns a la tarda el lliurament dels Premis Fundació Princesa de Girona. El blindatge s’ha fet extensiu a l’hotel Juan Carlos I, on es preveu que s’allotgi la família reial aquests dies.  I és que aquesta vegada el monarca ha decidit venir acompanyat per la reina Letícia i les seves filles.

La visita ha despertat molt de rebuig dins del sector independentista, des d’on s’interpreta la visita del rei Felip VI després de la sentència del procés com una provocació. Per això diversos col·lectius han fet una crida a boicotejar tots els actes en els quals participarà el rei. 

De moment, es desconeix exactament quan arribarà la família reial. Algunes informacions afirmen que serà aquest mateix diumenge. Per això, els CDR han convocat una cassolada a les 20.30 h davant l’hotel Juan Carlos I. Els estudiants acampats a la Gran Via també s’han sumat a la protesta i faran una columna protestant des de la plaça de la Universitat.  En canvi, la CUP, Arran, Sindicat d’Estudiants i SEPC han convocat aquest dilluns a les 16 h al Palau de Congressos de Catalunya. 

Talls i tanques per blindar la Diagonal

Tenint en compte totes aquestes convocatòries, les forces de seguretat han extremat molt més les precaucions i ja han bloquejat els accessos a la zona. Des de l’inici de l’avinguda Diagonal fins a l’avinguda del Doctor Marañon, el lateral de la primera es troba tancat al trànsit i s’hi han instal·lat nombroses tanques de protecció. També han tallat alguns carrers als voltants del Palau de Congressos, i ja s’hi comencen a veure algunes unitats policials.

El Ministeri de l’Interior ha activat un dispositiu de seguretat especial molt similar al que es va preparar per al consell de ministres celebrat a la Llotja de Mar el desembre del 2018, segons fonts policials. Les mateixes fonts han assenyalat que la Policia Nacional només actuarà si li demana la Casa Reial i que, per tant, la seguretat anirà a càrrec dels Mossos.

Les últimes visites del rei ja van estar envoltades de grans dispositius de seguretat. Quan Felip VI va venir a l’estiu al Saló Internacional de la Logística les forces de seguretat van obligar a tancar el MNAC durant tot el dia.  El rei podria allargar la seva visita fins dimarts, per participar en els actes de la commemoració del 10è aniversari dels premis de la mateixa fundació. Esquerra Republicana i Junts per Catalunya havien presentat un recurs a la Junta Electoral perquè consideraven que la visita reial era electoralista però finalment les seves peticions han estat rebutjades.