La plaça del Rei ha acollit dissabte una roda de premsa de familiars i l’entorn dels detinguts i represaliats durant les mobilitzacions en contra la sentència del procés, així com de les persones empresonades el 23 de setembre per ordre de l’Audiència Nacional. A banda de Barcelona, s’han organitzat compareixences simultànies també a Lleida, Girona i Tarragona, on s’ha llegit un comunicat conjunt en què s’ha reclamat l’alliberament dels presos i l’arxivament de totes les causes.

Per primera vegada, els grups de suport han sortit junts per donar una imatge d’unitat. Han reclamat la condició de “presos polítics” de la quarantena de detinguts i empresonats, entre els quals comptabilitzen els líders independentistes sentenciats, els detinguts el 23 de setembre acusats de terrorisme i els detinguts durant les protestes posteriors a la sentència. A més, han demanat que s’aturi la repressió que s’està vivint aquests dies als carrers que, han denunciat, ha deixat, a més dels 40 presos, milers de persones ferides i més de 100 detinguts.

A més, han assegurat que els familiars i amics continuaran mobilitzant-se fins que siguin alliberats. “Els ideals dels nostres familiars i amics represaliats són i seran els nostres, i malgrat la repressió no ens els podran silenciar”. 

En la roda de premsa han parlat representants de diversos grups de suport, entre ells els familiars dels presos del 23 de setembre, qui han denunciat una vegada més la vulneració constant dels drets fonamentals dels empresonats i les irregularitats viscudes. “Són persones empresonades per les seves idees, per ser independentistes. Són presos polítics”, han sentenciat.

També han parlat familiars de Francesc Colomines, detingut el 18 d’octubre durant les protestes, així com de suport a l’Andrea o el Mario. A més, l’acte ha comptat amb la intervenció de la Paula, una noia empresonada durant 10 dies a la presó de dones de Wad Ras i que va sortir en llibertat amb càrrecs el passat dilluns. En el seu parlament, la Paula ha explicat la seva experiència a la presó i ha demanat que no es doni una imatge romàntica de la idea de l’empresonament.

Precisament, durant l’acte s’ha explicat que el jutge ha decretat presó provisional sense fiança per  a un noi detingut fa quatre dies a Terrassa.