La visita del rei Felip VI al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) s’ha fet notar i ha alterat la normalitat d’un dia qualsevol a Montjuïc. Des d’hores abans de l’inici del sopar, presidit pel monarca espanyol, els Mossos d’Esquadra han bloquejat tots els accessos al museu. Ningú no podia dirigir-se a la zona de l’edifici, perquè agents i vehicles de la policia hi prohibien el pas. A això cal afegir-hi que durant tot el dia el MNAC ha romàs tancat per acollir el sopar presidit per Felip VI amb motiu del Saló Internacional de la Logística a la Fira de Barcelona. L’ordre de tancament ha estat donada per la Delegació del Govern espanyol i s’ha fet “per motius de seguretat”.

Accés al MNAC tancat

Totes les institucions del país han estat representades en aquest sopar de gala. Per part de l’Ajuntament hi ha anat Jordi Martí, tinent d’alcalde de Treball, Economia i Planificació Estratègica. En nom de la Generalitat no hi ha acudit cap conseller, però sí el secretari d’Infraestructures, Isidre Gavín, i el director general d’Infraestructures i Mobilitat, Xavier Flores. En representació del Govern espanyol hi ha assistit Dolores Delgado, ministra de Justícia.

A l’acte només hi han intervingut el delegat especial de l’Estat al Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB) i president del SIL, Pere Navarro, i el president de l’organització mundial de zones franques, Mohamed Alzarooni. Navarro va fer una crida a “construir ponts” per impulsar el comerç internacional i a evitar “aixecar nous murs”. Alzarooni va apuntar que cal fomentar la “integritat” i la “transparència” en els intercanvis comercials transnacionals per “permetre a les zones franques brillar”.
Durant el sopar es van lliurar els Premis SIL 2019. El premi SIL a l’eficiència logística i innovació tecnològica ha estat per a Mercadona; el premi SIL a la digitalització de la cadena de subministrament ha anat a Seat; el de la sostenibilitat logística ha estat per a Ford Espanya i el premi SIL a l’economia circular per a Celsa Group.

El rei passa el dia a Barcelona

El sopar del SIL al MNAC no ha estat l’única cita a la qual ha assistit el monarca espanyol. De fet, durant tot aquest dijous s’ha trobat amb diversos empresaris catalans. Ha mantingut audiències amb el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, i també amb l’entitat Barcelona Global. Al migdia s’ha vist amb una representació del Col·legi d’Advocats de Tarragona.

Rei Felip VI

A diferència de l’última vegada que el rei va assistir al MNAC, quan va inaugurar el Mobile World Congress, no s’hi han convocat protestes en contra a la ciutat.