“Quan els mercats trenquen l’Estat, la ciutadania es cuida” és el lema al darrere del qual hi ha la iniciativa solidària LibreGuard, que fins al moment ha distribuït  9.000 pantalles protectores per al personal sanitari de diferents hospitals barcelonins per lluitar contra el coronavirus.

Viseres solidàries amb missatge polític

A finals del mes de març i veient la desprotecció dels professionals de la sanitat per falta de material, un parell de professors de l’Escola Massana van idear aquestes màscares. A partir de llavors, van començar a teixir una xarxa que ha acabat aglutinant més de trenta persones i col·lectius implicats en tot el procés de fabricació. Entre d’altres, hi ha professionals del disseny, de l’enginyeria informàtica o la fabricació digital.

Segons Andreu Belsunces, sociòleg del disseny i la tecnologia, aquesta iniciativa pretén ajudar els qui són a primera línia de foc però també hi ha un missatge polític al darrere: “Quan tot això passi, els polítics s’hauran de posar les piles, i posar la vida per davant de l’economia“. Belsunces critica les retallades en sanitat, que creu que “ens han portat on som ara”.

Resposta positiva per part dels professionals sanitaris

L’Hospital de Sant Pau, el Clínic o el CAP de Maria Claret són alguns dels centres sanitaris que han rebut aquestes viseres. Andreu Belsunces assegura que “les mostres d’agraïment no paren d’arribar”. El personal, desbordat aquests dies, “ens han explicat que s’havien de fer les màscares amb els barrets per operar i amb tot el que podien” explica Belsunces i afegeix “estan molt contents amb la iniciativa”, que a més, diuen que “els van molt bé”.

 

Micromecenatge superat amb escreix

Les pantalles protectores consten d’unes planxes de plàstic que se subjecten al cap i unes pantalles de plàstic no transpirables, fàcilment esterilitzables i reutilitzables. Es tracta d’unes pantalles protectores que, segons, Belsunces generen una quantitat mínima de residus i amb un cost aproximat de 0,25 euros  per màscara. En un dia se’n poden arribar a fabricar 1.000 unitats. Aquest sociòleg del disseny i la tecnologia assegura que totes les persones que hi han treballat ho han fet de forma altruista.

El dia 2 d’abril van engegar una campanya de micromecenatge que continua activa per “cobrir les despeses de fabricació”, que han superat amb escreix. Demanaven 2.600 euros i ja n’han aconseguit 6.000. Aquestes viseres, amb disseny lliure i per tant replicable, han d’utilitzar-se segons els seus responsables com a complement a les mascaretes homologades de protecció. A principis d’abril altres entitats també van fabricar viseres solidàries per a professionals de la sanitat.