Després d’obtenir l’homologació de l’Agència Espanyola de Medicaments, Seat ja ho té tot a punt per començar a distribuir els respiradors Oxygen quan el Ministeri de Sanitat en doni l’ordre. Serà l’Administració espanyola qui decidirà on aniran els aparells d’emergència en funció de la pressió a les UCI de cada comunitat.

Segons el president del comitè d’empresa, Matías Carnero, algunes poques unitats ja són a hospitals catalans com Can Ruti, l’Hospital del Mar o el Clínic. Però la fabricació, assegura, segueix a bon ritme i s’espera haver-ne fet 600 dijous. No s’esperaran tant, però, per començar a distribuir-los, molt probablement a principis de la setmana vinent: “Cada dia que perdem són vides perdudes”, assegura Carnero.

respirador OxyGEN

De moment s’ha format un torn de treballadors de Seat  per fer aquests respiradors, però aviat s’hi afegirà un segon torn que ha de rebre la formació pertinent. L’objectiu a mitjà termini és tenir quatre grups de treballadors per ampliar la producció el màxim possible.

Si s’excedissin les necessitats d’Espanya, assegura Carnero, s’obre la possibilitat a produir-ne per a altres països que ho necessitin.

Altres respiradors esperen l’homologació

A banda del de Seat, el respirador Leitat 1 també espera rebre l’homologació aviat. Asseguren que ja s’estan duent les proves clíniques i preveuen poder-lo implementar a cinc hospitals els propers dies.

Arriben les comandes de l’estat

En paral·lel, comencen a arribar algunes de les comandes de respiradors que va fer el Ministeri de Sanitat. A Barcelona, l’Hospital de Sant Pau n’ha rebut 10 unitats aquest dissabte.