“Decepció” és la paraula que més han repetit bona part dels advocats i de les associacions que representen les víctimes i els supervivents del 17-A. La sentència de l‘Audiència Nacional ha condemnat els tres acusats pels fets d’Alcanar i a dos d’ells com a grup terrorista, però no per l’assassinat de 16 persones i les ferides a 140 persones en els atropellaments massius de la Rambla i Cambrils, com demanaven les víctimes.

El mateix jutge Félix Alonso Guevara critica la instrucció del cas, pas previ al judici, dient que les víctimes del 17-A han estat les “grans oblidades”, i afirma que el jutge instructor va descartar investigar-los pels atemptats de la Rambla i Cambrils perquè no existien indicis de criminalitat sobre aquests fets. El president de l’Associació Catalana de Víctimes d’Organitzacions Terroristes (ACVOT), José Vargas, ha titllat d'”aberració” que no hi hagi condemna per assassinat a la sentència.

Recorreran contra la sentència

L’assessor de la UAVAT, Robert Manrique, ja ha anunciat que recorreran contra la resolució de l’Audiència Nacional. Defensa que si se’ls ha condemnat per pertànyer a la mateixa cèl·lula terrorista que els autors materials dels atacs, s’ha de valorar la col·laboració entre tots ells per efectuar els atemptats.

En la mateixa línia s’ha pronunciat l’advocat de l’Associació 11-M, Antonio Segura: “La furgoneta que lloga un dels que ha estat jutjat, Driss Oukabir, és la que assassina a la gent de la Rambla. Com a mínim col·laborador necessari dels crims deu haver estat. I això era el que demanàvem”, ha dit.

Tot i això, Segura ha celebrat que el jutge Guevara hagi reconegut com a víctimes terroristes les persones afectades del 17-A, malgrat que als acusats no se’ls hagi condemnat per aquests fets. En aquest cas, de moment, no han decidit si presentaran un recurs contra la sentència.

La fiscalia, satisfeta

Per contra, la fiscalia d l’Audiència Nacional s’ha mostrat satisfeta per la sentència i ha insistit en la tesi que ha defensat des de l’inici: que no es podia condemnar per assassinat quan els autors materials són morts i no s’ha pogut demostrar la participació en els atacs dels principals acusats, Mohamed Houli i Driss Oukabir.