L’Hospital Vall d’Hebron va ser el primer a tot l’estat espanyol a superar els 1.000 trasplantaments de púlmó, i ara també ha donat un pas de gegant per a la recuperació d’aquests pacients. Es tracta d’un caminador que han dissenyat el personal de cirurgia toràcica i el de manteniment de l’hospital que permet que es puguin posar dempeus des del primer dia. Això els ajuda a recuperar-se més ràpid i evitar complicacions. De moment, han fet un prototip, però ja tenen en marxa dos caminadors més.

Treball en equip i de reciclatge

Tot va començar quan el cap del Servei de Cirurgia Toràcica i Trasplantament Pulmonar de l’Hospital Vall d’Hebron, Albert Jáuregui, va topar amb un vídeo de l’Hospital de Toronto. Un pacient acabat de trasplantar es va aixecar per caminar abans d’hora amb un aparell que mai abans havia vist. Aleshores, va proposar a l’equip de manteniment de l’hospital de construir-ne un.

Un encàrrec que el responsable de manteniment va agafar amb entusiasme: “Em va sortir de l’ànima”. Així van construir un prototip amb materials reciclats, com per exemple trossos de butaques, rodes…

Soc un artesà: li vaig dir que ho podia fer i, fins i tot, fer-hi millores
Luis Carlos Díaz, tècnic de manteniment de l’hospital

I, efectivament, el resultat va superar l’original: pot desplegar una cadira, té suport per a una bombolla d’oxigen, per drenatges, sonda i per a monitoritzar les constants del pacient.

El tècnic de manteniment de l’Hospital Vall Hebron, amb el prototip de caminador

Tres caminadors en dues setmanes

La iniciativa ha estat un èxit que ha permès accelerar la millora d’aquests pacients trasplantats de pulmó. Per això, ara volen anar més enllà i ja estan treballant en la construcció de dos caminadors més que es faran amb materials nous.

L’objectiu és repartir aquests tres caminadors en tres espais de l’hospital: la unitat de cures intesives, la zona de semicrítics i la planta de trasplantaments. Però l’objectiu és que tots els pacients i centres sanitaris que necessitin l’invent se’n pugui beneficiar.

Hi ha un abans i un després, perquè els pacients es recuperen més ràpid de la cirurgia i tornen a casa amb una fisioteràpia més intensiva que la que feien inicialment
Albert Jáuregui, cap del Servei de Cirurgia Toràcica i Trasplantament Pulmonar de l’Hospital Vall d’Hebron
Una pacient trasplantada prova el caminador dissenyat a l’Hospital Vall d’Hebron