Les declaracions de víctimes dels atemptats de la Rambla han tornat a marcar la quarta jornada del judici pels atacs terroristes. El pare del nen que va morir en l’atropellament, Francisco Javier Martínez, s’hi ha personat com a acusació particular. Martínez no era al passeig en el moment dels fets, però hi va arribar poc després, alertat per la mare del seu fill. “Tots els sentiments que un té per seguir a la vida i per lluitar, es van quedar trencats al terra de la Rambla”, ha afirmat.

Martínez ha fet un relat colpidor d’aquella tarda i s’ha mostrat molt crític amb l’ajuda que han rebut després per part de les institucions, tant psicològicament com pel que fa a les compensacions econòmiques. “Hi ha suficients diners al món per treure el meu fill del nínxol i tornar-lo a la vida?”. Segons ha explicat, el seu objectiu ara és evitar que es pugui repetir una situació semblant i lluitar pels drets de les víctimes de terrorisme.

Danys psicològics

Aquest divendres també han declarat a l’Audiència Nacional altres víctimes dels fets, la florista del quiosc de la Rambla amb què va impactar la furgoneta i el treballador d’un restaurant que en aquell moment era al carrer. Tots dos han coincidit a ressaltar les conseqüències psicològiques que els va causar l’atac. No són els primers que parlen en el judici: aquest dijous ja ho va fer una altra supervivent.

Sobre la tarda de l’atemptat, la florista ha explicat que hi ha coses que no recorda amb claredat, com el moment en què dos agents de policia la van confinar en un comerç de records. A conseqüència dels fets, va haver de deixar la feina i assegura que no ha tornat a la Rambla. De fet, l’experiència també l’ha obligada a canviar de casa: “Vaig passar mesos tancada a casa meva, perquè a més vivia prop de la Rambla, al costat. Al final vaig decidir anar a viure fora de Barcelona”. Per la seva banda, el restaurador ha parlat d’ansietat, estrès, problemes per dormir o por dels llocs en què hi ha molta gent, uns símptomes semblants als que havia descrit la florista.

Més enllà dels testimonis, la sala també ha seguit aquest divendres el relat de policies investigadors, treballadors de l’empresa de lloguer de furgonetes i el cambrer d’un bar de Tona, que ha explicat que un dels acusats, Driss Oukabir, va anar-hi amb l’autor material de l’atropellament el dia abans de l’atac. En la primera jornada del judici, Oukabir va negar haver participat en la preparació dels atemptats.