La imatge es repeteix: segon matí de poc moviment al punt de cribratges del Raval Nord per detectar casos asimptomàtics de covid-19. El degoteig de veïns per fer-se una PCR ha estat tímid de nou i alguns testimonis han explicat a betevé quins podrien ser els motius de la baixa afluència. Part del veïnat tem les proves de coronavirus per si, en cas de ser positiu asimptomàtic, s’han de confinar i deixar de treballar.

Cribratges massius Raval
Sense llargues cues el segon dia de cribratge massiu al Raval Nord

Aquesta por se sent, sobretot, entre la comunitat filipina, força nombrosa al Raval Nord (segons dades del 2019, a tot el barri hi viuen 4.021 filipins) i que està patint d’allò més l’embat del virus. “Ara la situació laboral dels filipins és dramàtica. Fer-se la prova i donar positiu significa estar confinat a casa, deixar de treballar i no tenir ingressos“, explica Jossie Rocafort, presidenta de l’associació EAMISS.

La realitat és que molts, sobretot dones, treballen en l’economia submergida i fan feines de cura o de neteja de la llar sense contracte. És el cas de la Cristy Sean Damian, de 26 anys, que va quedar-se sense feina quan va esclatar la pandèmia. La casa on feia tasques de servei domèstic no ha comptat amb ella des del confinament i no ha pogut formalitzar el contracte que estava a punt de signar.

No PCR al Raval
La Cristy i la seva família, al vestíbul de l’associació EAMISS

La Cristy no ha aconseguit tramitar els papers i ara ha esquivat la PCR per dos motius: “Tinc por de sortir i contagiar-me, i també pateixo per si em demanen la documentació“. I de motius, encara n’hi ha més. En una fruiteria del carrer del Carme, per exemple, els propietaris del negoci van agafar la covid-19 a l’agost, van tancar la botiga durant 15 dies i ara consideren que el test no els fa falta.

Sembla, doncs, que les proves massives en un dels barris amb més incidència del virus a la ciutat no acaben de rutllar com s’esperava. I el cert és que, de passeig pel carrer, betevé també ha comprovat que més d’un encara desconeix que s’estan fent. Des d’EAMISS treballen perquè la informació arribi a tota la comunitat filipina i s’animi a realitzar-se la PCR abans d’aquest dijous.