El temple de la Sagrada Família no podrà estar enllestit l’any 2026, tal com estava previst abans de la pandèmia pel coronavirus. “Acabar les obres el 2026 és impossible”, ha lamentat el president delegat de la Junta Constructora de la Sagrada Família, Esteve Camps. Si el juliol del 2019 van visitar el temple 15.600 turistes de mitjana cada dia, el juliol d’enguany ho han fet 2.000 persones diàries, tenint en compte que ara només obren dissabtes i diumenges. Per fer front a la caiguda d’ingressos, el temple impulsarà el novembre una campanya perquè els ciutadans facin donatius.

El president delegat de la Junta Constructora ha recordat que els únics ingressos que rep ara la Sagrada Família són els donatius per visitar-la i que la pandèmia ha suposat un cop per a l’avançament de les obres. Camps confia que el turisme es recuperi aviat per evitar un retard excessiu: “Si no és el 2026, serà el 2030, però entre tots ho acabarem”.

Tot i que no es podrà complir amb el calendari previst, sí que està garantida per al 2021 la finalització de la torre de la Mare de Déu, ja que s’utilitzaran els romanents del temple.

Caiguda dràstica del pressupost

Al llarg de la història, la Sagrada Família ha passat per situacions “més complicades” que l’actual, a paraules d’Esteve Camps. Ara bé, la pandèmia per la covid-19 ha suposat una caiguda dràstica de les visites i, per tant, també dels ingressos que fan possible les obres. A principis d’any, estava previst un pressupost de 100 milions d’euros per al 2020 i al març es va reduir a la meitat pel coronavirus. Ara, la junta preveu dedicar només 17 milions per al 2021. “No podem afrontar una situació més arriscada”, ha dit el president delegat.

La Junta Constructora assegura que, també gràcies als romanents, han pogut garantir el 100 % del sou dels seus treballadors, malgrat estar en ERTO, però alerta: “A partir del mes que ve, no ho podrem fer perquè no hi ha reserves suficients“.