Aquest dimecres ha començat una jornada de vaga general de 72 hores  pels dies 16, 17 i 18 de setembre convocada pel Sindicat d’Estudiants coincidint amb l’inici del curs escolar. Reclamen una tornada segura a les aules, i que l’educació sigui presencial i de qualitat, amb més inversions en professorat, abaixar les ràtios i més recursos digitals. La vaga és a tot l’estat i aquest dijous hi ha convocades mobilitzacions a totes les grans ciutats. A Barcelona, la concentració serà a les 12 h a la plaça de la Universitat.

Gabriel Franco, representant d’FP del Sindicat d’Estudiants considera que aquest curs s’ha iniciat tal i com va acabar el darrer:  “enmig del caos i sense un pla efectiu”que garanteixi el dret a una educació pública “presencial, de qualitat i amb aules segures“. Franco assegura que quan comencin els rebrots “no hi haurà marxa enrere”. Recorden que Catalunya és una de les comunitats més afectades per la pandèmia, però que això no s’ha vist reflectit en cap “pla seriós”. També critiquen que s’hagi acusat durant mesos a la gent jove dels rebrots i ara, diuen, se’ls “llenci” a les aules sense cap garantia, en plena expansió del virus.

Més professors i abaixar les ràtios

Entre les reclamacions que fan els estudiants hi ha la reduir les ràtios a 15 alumnes per aula. El sindicat considera inacceptable la ràtio de 30 alumnes per aula a secundària i que, a més, ningú no garanteixi cap permís retribuït als pares si els fills s’han de quedar a casa per fer la quarantena.

Per reduir les ràtios, el Sindicat d’Estudiants considera que s’haurien de contractar 44.0000 professors a Catalunya (un 33 % més). En aquest sentit, aposten perquè s’inverteixi un 7 % del PIB a l’ensenyament públic i que es “rescati” l’educació pública amb 100.000 milions d’euros, tal com s’ha fet amb grans empreses i bancs. Part dels diners, asseguren, també haurien de servir per posar fi a la bretxa digital entre els alumnes. Aquesta, segons el Sindicat d’Estudiants s’ha posat de manifest de forma contundent amb el confinament per coronavirus.

També demanen que els centres disposin de tot el material sanitari (mascaretes, gel desinfectant…) i que es contracti personal sanitari i psicòlegs per als centres.