El nombre de grups bombolla que s’han confinat a Barcelona s’ha doblat
en un dia, comparant les dades del tercer dia de curs amb les d’aquest dimarts. Segons el Departament d’Educació, s’ha passat de quatre grups a nou. Als de l’Escola Benjamin Franklin, l’Institut Pedralbes i la Llar d’Infants Petit Montessori -que continua tancada-, s’hi han sumat un grup dels Jesuïtes de Sant Ignasi, un altre de l’Escola Diputació i dos grups més de l’Escola Bressol de l’Hospital Universitari de la Vall d’Hebron. A banda, aquest dimecres a la tarda, l’Ajuntament de Barcelona ha comunicat el tancament preventiu de l’escola bressol municipal Gràcia, amb sis grups bombolla més.
Tot i les xifres, tant el Departament d’Educació com el de Salut han reiterat que les escoles són un lloc segur per als infants. El secretari general de Salut, Marc Ramentol, assegura que les dues conselleries fan una valoració “força positiva” dels protocols de gestió de casos de covid-19, uns protocols que ha dit que caldrà anar adaptant al llarg del curs. De moment, però, creu que els que s’han detectat “són pocs casos i encara no ens permeten valorar l’impacte epidemiològic que ha tingut l’obertura de centres en la corba epidèmica”.
La xifra també es dobla a Catalunya
Al conjunt de Catalunya, hi ha un total de 33.000 grups, dels quals n’hi ha 34 de confinats, també el doble que aquest dimarts. Això equival a 285 professionals -entre els quals mestres professors i personal educatiu-, que representen el 0,19 % del total, i 516 alumnes, el 0,3 % del milió i mig que hi ha.
Pel que fa als positius per coronavirus, se n’han diagnosticat 27 entre els professionals (0,05 % de la plantilla) i 54 entre l’alumnat (0,03 %), segons les dades d’Educació. N’estan afectats 27 centres educatius, xifra que suposa un 0,49 % de les escoles, instituts i llars d’infants que hi ha a Catalunya.
Pla per als alumnes confinats
La secretària general d’Educació, Núria Cuenca, ha remarcat que tots els centres educatius tenen plans previstos per mantenir la docència durant el confinament “d’acord amb el programa pedagògic”, i en funció del nivell dels alumnes. “Seran molt diferents les pautes en cicles infantils o primers cicles de primària, que en etapes d’institut”, ha dit.
Per evitar que alguns pares i mares no portin els fills a les escoles, com va passar a la Mina el primer dia de curs, Cuenca ha explicat que tenen previst treballar amb les famílies “per fer-los entendre que les escoles són segures” i que “els seus fills necessiten anar a l’escola”.
“Termòmetre de la normalitat”
El secretari general de Salut, “les escoles són un termòmetre de la normalitat de la nostra societat”. Per això, s’han incorporat 340 “referents escolars”, que es dediquen a l’atenció dels casos que surtin en l’àmbit educatiu. Amb aquest objectiu, Ramentol ha concretat que s’han reforçat l’atenció primària, l’Agència de Salut Pública i la investigació epidemiològica.
Ramentol ha reconegut que, tot i que s’ha estabilitzat la xifra de contagis, “continuem estan en zona de risc de rebrot inadmissiblement alta“. Tot i això, s’ha mostrat confiat que Catalunya seguirà la tònica d’altres països, en què “la gran majoria d’infants”, ha dit, no s’han contagiat en l’àmbit escolar.