El sindicat educatiu USTEC-STEs ha criticat durament el Departament d’Educació per l’inici del curs. Diuen que des del govern català s’ha fet una “operació de màrqueting” per amagar que “no s’ha fet massa res” per preparar la tornada a les aules. El portaveu de l’entitat, Ramon Font, assegura que tal com s’està fent sembla que “la intenció real” sigui “tancar els centres”. Des del sindicat alerten que les escoles poden ser “amplificadors de la pandèmia” i vaticinen que tancaran molts centres. També avisen que l‘alternativa telemàtica no està prou preparada perquè, asseguren, no s’està preparant.

Font ha insistit en la necessitat d’abaixar ràtios amb la contractació de 40.000 nous professors. Una decisió que calculen que costaria 1.500 milions d’euros que el departament, diuen, no es vol gastar. El portaveu del sindicat ha recordat que “allò barat pot acabar sortint molt car”. Proposen unes ràtios de 10 alumnes per professor a infantil, i de 15 a primària i secundària.

Ustec també ha aprofitat per reclamar més mesures de protecció per al professorat. Exigeixen que se’ls facin arribar mascaretes més protectores, les FPP2. També proposen que fer jornada continuada perquè els nens no es quedin a dinar i evitar desplaçaments, i que es netegin els centres tres cops al dia.

Menys contractacions que les promeses

Pel que fa a les incorporacions per la covid-19, el sindicat diu que s’han contractat 2.986 professors, 1.950 a jornada sencera, quan el Departament d’Educació havia dit que en serien 3.200. Segons detalla USTEC “si compactem la resta de nomenaments a jornada sencera tindríem que en realitat han nomenat 2482 docents, 717 menys dels promesos“. De les contractacions que s’han fet, denuncien que el 82,44 % de les noves adjudicacions de jornada sencera ha intervingut directament la direcció, i que la plantilla d’interins suposa ara més de 37 % del total.