La decisió d‘augmentar la superfície del MACBA a través d’una gran porxada a la plaça dels Àngels no convenç part dels veïns del Raval. La Xarxa Veïnal del Raval denuncia que aquest projecte suposarà la pèrdua de 908 m2 d’espai públic.

La plataforma de veïns ha volgut escenificar aquest fet dibuixant al terra de la plaça els gairebé 1.000 m2 que ocuparà l’edifici nou de l’equipament cultural i que, per tant, deixarà de ser d’ús veïnal. Consideren que el barri del Raval “és molt dens i necessita espais verds i equipaments per als veïns i no per a la ciutat”. Remarquen que no és un “no al museu”, sinó “que es destini més espai públic a una fundació privada quan tenim moltes mancances”, diu la Flora Muñoz, membre de la Xarxa Veïnal del Raval. Posen d’exemple la necessitat d’ampliar la biblioteca.

Una altra de les queixes dels veïns fa referència a la cessió al MACBA dels edificis de la Capella i del Convent dels Àngels. De fet, l’entrada principal del museu es traslladarà a la porta de la capella, al carrer d’Elisabets.

La Capella de la Misericòrdia, l’inici de la polèmica

L’ampliació del MACBA fa anys que es topa amb l’oposició de part del veïnat. La proposta inicial era fer servir el terrenys que ocupa la Capella de la Misericòrdia per resoldre les dificultats d’espai de l’equipament. Finalment, i després que els veïns ocupessin la capella com a protesta, es va decidir que s’hi ubiqués el nou centre d’atenció primària Raval Nord.