El MACBA ja no s'ha de veure només com el gran edifici blanc de Richard Meier. El museu s'esten gairebé a les quatre parets de la plaça dels Àngels amb la incorporació de nous espais. A partir de setembre, arrencaran exposicions als edificis de la capella i el convent dels Àngels, ara del MACBA. A l'altre costat de la plaça, el Centre d'Estudis i Documentació, ocupat fins fa poc pel FAD, quedarà en mans del museu, que hi farà una mediateca. Però el gran canvi el viurà també l'entorn. Literalment, s'obriran portes com aquesta en un extrem de la plaça dels Àngels, que permetran comunicar-la amb la de les Caramelles, fins ara amagada per al gran públic. Darrere de l'edifici Meier també s'obriran les reixes que ara fan intransitable l'espai entre el MACBA i el CCCB. XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "Això ara sembla quasi normal, però això no ho era. És el resultat de molt esforç, de molt de temps, d'un plantejament molt important de transformació del Raval." L'accés principal al museu també patirà canvis. S'eliminarà aquesta gran paret per fer l'entrada més directa. El vestíbul es convertirà a finals d'any en una botiga llibreria, i l'espai que avui ocupa la Central es transformarà en una cafeteria-restaurant. BARTOMEU MARÍ, director del MACBA "Més activitat vol dir més atractiu, i aquest més atractiu vol dir nous públics. Nous públics també ens aportaran més ingressos." El MACBA espera guanyar un 15% de visitants cada any amb aquests canvis. Les obres per ampliar els espais costaran 2 milions d'euros, dels quals l'Ajuntament n'aportarà un milió i mig. FERRAN MASCARELL, conseller de Cultura "Aquest 1,5 milions té molta importància pel que representa de generositat d'una administració que li permet fer". L'expansió del MACBA no acaba aquí. El museu té la intenció de quedar-se amb la capella de l'antic convent de la Misericòrdia per, en un futur, fer-hi un nou edifici d'exposicions.

Els canvis formen part del Pla d’usos del MACBA, que s’ha detallat aquest dijous. El museu s’estendrà a gairebé els quatre costats de la plaça dels Àngels amb la voluntat de convertir aquest espai en una àgora cultural. El 9 de setembre arrencaran exposicions al convent i a la capella dels Àngels, que l’Ajuntament va cedir al museu l’any passat. A partir d’abril de 2015, el MACBA donarà ús també a 1.500 metres quadrats del Centre d’Estudis de Documentació, a la mateixa plaça dels Àngels, amb una mediateca, aules polivalents i un auditori, entre d’altres. En un futur, el MACBA preveu adquirir la capella de l’antic convent de la Misericòrdia, al carrer de Montalegre, on té la intenció de construir un nou edifici expositiu per a la col·lecció del museu.

L’edifici principal del MACBA, obra de Richard Meier, també patirà canvis. L’entrada principal es modificarà per fer l’accés més directe al museu, amb l’enderroc d’una paret enorme que hi ha tot just en entrar. El vestíbul actual del museu es convertirà en una botiga llibreria a finals d’any, i l’espai que avui ocupa La Central es reformularà per acollir una cafeteria restaurant, que està previst que es posi en marxa l’abril de 2015. El director del MACBA, Bartomeu Marí, ha destacat que amb la diversificació d’oferta i espais es vol fer més atractiu el museu per a nous públics. “Nous públics aportaran més ingressos”, ha justificat.

De fet, el MACBA preveu incrementar en un 15% els visitants cada any. En l’actualitat, el 60% dels visitants són turistes estrangers. A més, posarà en marxa una nova política tarifaria per fidelitzar el públic. Les obres per ampliar els espais expositius tenen un pressupost de dos milions d’euros, dels quals l’Ajuntament aportarà un milió i mig i la resta aniran a càrrec del museu, en què també participa el consistori. En la presentació del Pla d’usos del MACBA, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha agraït públicament “la generositat” de l’Ajuntament de Barcelona per aportar aquesta quantitat.

Obertura al Raval per facilitar la connexió entre places

Un altre dels canvis de l’expansió del Museu d’Art Contemporani es notarà a l’exterior. Amb la posada en marxa dels nous serveis al Centre d’Estudis de Documentació, s’obrirà una porta fins ara tancada que permetrà connectar la plaça dels Àngels directament amb la plaça de les Caramelles, just darrere del convent dels Àngels. A més a més, el MACBA obrirà les tanques que ara impedeixen el pas en l’espai que hi ha entre el museu i el CCCB, per facilitar el trànsit de vianants. “És el resultat de molt esforç, de molt de temps, d’un plantejament molt important de transformació del Raval”, ha valorat l’alcalde, Xavier Trias, durant la presentació.