El judici a 13 estudiants per presumptes desordres públics i danys materials a tres negocis ha quedat vist per a sentència. La fiscalia, que demana vuit anys i mig de presó i 11.000 euros de multa per a cadascun d’ells, ha insistit aquest divendres en la implicació de tots els acusats en les destrosses durant la manifestació universitària del 2017.

El ministeri públic diferencia els acusats en dos grups. Un de tres persones a qui atribueix actes concrets, com el llançament de la bengala que va cremar un contenidor o el trencament amb un martell del vidre d’una entitat bancària; i un segon grup format per la resta de joves, que, segons el fiscal, tenien la intenció de “protegir les accions que els altres duien a terme”. Tot i aquesta diferenciació, el fiscal considera que formaven part del mateix grup d’encaputxats i que tots tenien la mateixa intenció, causar desordres públics, i per això demana la mateixa pena per als 13, una condemna que ha reconegut que és alta.

A l’informe final, les defenses han retret a la fiscalia que hagi portat davant del jutge estudiants sense imputar-los accions concretes. Un dels arguments del ministeri públic per justificar l’acusació de desordres públics és que cap ciutadà pot gaudir del seu “dret a passejar” si hi ha un contenidor que crema enmig del carrer o un grup de persones fent destrosses en un negoci.

La identificació dels acusats ha tornat a centrar bona part de la segona i última sessió del judici, que ha quedat vist per a sentència. Els advocats defensors han insistit que els vídeos amb què els Mossos d’Esquadra van identificar els suposats autors dels fets no s’haurien de tenir en compte perquè a les imatges no es pot concloure amb certesa que hi apareguin els acusats. I han posat en dubte el mètode d’identificació que va seguir la policia relacionant les imatges enregistrades amb el moviment en les xarxes socials dels joves. La fiscalia, per la seva banda, ha donat credibilitat a l’atestat policial.

Les vuit universitats públiques en demanen l’absolució

L’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP) dona suport als 13 universitaris, com ja va fer dijous pel seu compte la UB. En un comunicat enviat aquest divendres, les universitats catalanes consideren que el judici té “una clara intenció de desmobilitzar l’alumnat” i lamenten que “es criminalitzin el moviment estudiantil i les assemblees d’estudiants pel seu activisme i per la seva defensa de la universitat pública”.