ocupació secretaria medi ambient
Foto: @XRBarcelona

Una desena d’activistes ecologistes de l’organització Extinction Rebellion Barcelona han ocupat aquest divendres la seu de la Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya. Amb aquesta acció, i un dia abans del Dia Mundial del Medi Ambient, exigeixen que es convoqui ja l’Assemblea Ciutadana pel Clima a Catalunya. És un mecanisme previst pel Govern espanyol i el qual ha de servir per acordar com fer la transició ecològica de cara als pròxims anys.

L’ocupació s’ha produït pels volts de les 14 h i s’ha allargat durant unes quatre hores, amb una desena de persones lligades a l’entrada de l’edifici per evitar ser expulsades. Els activistes no n’han marxat fins a obtenir una resposta positiva i convincent per part de la consellera d’Acció Climàtica, Agricultura i Alimentació, Teresa Jordà. Segons l’entitat ecologista impulsora de l’acció, han rebut el compromís de la consellera per fer l’assemblea en els propers 100 dies.

A l’exterior de la seu, al carrer de Provença, desenes de persones han estat donant-los suport, fet que ha obligat a tallar aquesta via de la ciutat.

Demanen més lideratge a la Generalitat

El moviment Extinction Rebellion Barcelona explica a betevé que l’Assemblea Ciutadana pel Clima ja va ser aprovada a Catalunya abans de les eleccions del 14 de febrer, però que “no s’ha donat continuïtat a la feina”. Ara que s’ha format un nou govern a la Generalitat, exigeixen la convocatòria immediata d’aquest òrgan participatiu tal com ja s’ha fet a altres països com el Regne Unit o França. A diferència del que proposa el Govern espanyol, els activistes volen que les conclusions de l’assemblea siguin vinculants.

En aquest sentit, critiquen que la Generalitat no tingui una conselleria única i específica per al medi ambient (està inclosa en Agricultura i Alimentació) i consideren que el govern actual no té una posició contundent davant la crisi climàtica. Per això, reclamen més “lideratge” de la Generalitat per fer la transició ecològica del futur.