Crit d’alerta de les associacions de veïns de la Barceloneta, de la Vila Olímpica i també de la FAVB contra la subhasta de 26 lots de la façana marítima que durà a terme l’Estat. Aquest dimarts han afirmat que la venda d’aquests espais, el 19 d’octubre, perpetuarà el model d’oci nocturn que ha generat conflictes els darrers anys a la zona. Per això, han reclamat a l’Ajuntament de Barcelona que aturi la subhasta que qualifiquen com “l’operació més especulativa de la història”.

Afirmen que la subhasta té un valor de sortida de prop de 70 M € i que s’estima que pugui arribar als 100 milions. Lamenten que, tot i que l’Ajuntament ha estat qui s’ha encarregat de fer les inversions i les millores a la zona els darrers 30 anys, ara els beneficis se’ls endugui l’Estat. Les associacions de veïns es queixen que no han tingut cap interlocució ni amb el govern municipal ni amb el central, i critiquen que el consistori hagi renunciat a aquests terrenys.

“Que l’administració pública especuli és inacceptable!”, ha sentenciat el president de l’AV Vila Olímpica, Jordi Giró, que ha criticat que l’Ajuntament no es posi “en primera línia” defensant els interessos de la ciutat. “Què serà el proper? Ens vendrem Montjuïc i la falda de Collserola?”, ha preguntat irònicament Manel Martínez, de l’AV Barceloneta. Els veïns volen recuperar la gestió pública de l’espai i que es recobrin els projectes que havien reclamat les entitats.

L’Estat va anunciar la subhasta al juny

El Govern espanyol és actualment el propietari d’alguns dels espais de la façana marítima on hi ha locals com les discoteques Pachá, Opium, Carpe Diem o Shoko. Fa temps que l’Ajuntament intentava negociar un acord per gestionar-ne els usos però a finals del mes de juny, va arribar la notícia de la subhasta. Un anunci que no va agradar al consistori. Al Port Olímpic, recordem-ho, el consistori sí que va aconseguir gestionar els locals després d’arribar a un acord amb la Generalitat.