Ha estat una sorpresa, i no pas grata, per al govern municipal de Barcelona. L’Estat ha comunicat aquest divendres que vol subhastar, i per tant vendre, els restaurants i locals d’oci nocturn del front marítim, i això va en contra dels plans que l’Ajuntament té per aquesta zona de la ciutat. D’entre els locals que es volen subhastar hi ha els que acullen les discoteques Pachá, Opium, Carpe Diem o Shoko. Ara mateix són propietat del Govern espanyol, però l’Ajuntament ja fa temps que negocia un acord per gestionar els usos d’aquests espais del passeig Marítim. La intenció és fer-hi el mateix que al Port Olímpic, on l’Ajuntament sí que ha aconseguit gestionar els locals després d’arribar a un acord, en aquest cas, amb la Generalitat.

El consistori donava l’entesa pràcticament per tancada. Segons el regidor de Presidència, Pressupost i Pla de Barris, Jordi Martí, “és molt sorprenent que hagin decidit tirar pel dret“. Afirma que totes dues parts estaven “acabant de tancar els últims detalls pel conveni que s’ha de fer per tota la zona marítima terrestre”. El pacte permetria, per exemple, ampliar les instal·lacions del Centre Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i crear-hi més espais d’ús ciutadà.

betevé ha pogut saber que la intenció del Govern espanyol és posar els locals a subhasta abans que s’acabi l’any 2020.

L’Ajuntament estudiarà totes les vies jurídiques

Part de la sorpresa del govern municipal ve per l’acceptació, en canvi, d’una altra de les peticions que feia l’Ajuntament: la cessió de la titularitat dels cinc xiringuitos de la zona. “Ho trobem incongruent perquè els arguments eren els mateixos”, afirma Martí, que recorda les molèsties que han provocat les discoteques als veïns: “El fet que siguin de titularitat pública farà que es busqui una solució equilibrada”.

Per tot plegat, ja s’han activat els intents de contactar amb l’Estat per mirar de fer canviar d’idea el Ministeri d’Hisenda. “No desistirem de resoldre-ho per la via del diàleg”, ha dit Martí, que no ha descartat cap opció –tampoc la jurídica– si es manté la “posició unilateral” de l’executiu central. “Explorarem totes les vies possibles per poder millorar aquest espai delicat i fràgil, que necessita ser repensat en el seu conjunt”.

Negociació entre partits del mateix color

La negociació per la gestió d’aquests espais s’ha de fer entre governs del mateix color. Ajuntament i Estat estan governats per socialistes i comuns (Unides Podem a l’Estat), cosa que per Jordi Martí “hauria d’afavorir” la negociació. “Ara bé, ha passat sempre que governs del mateix color s’han discutit per qüestions concretes i s’han arribat a provocar conflictes”, ha apuntat el regidor.

Tot plegat mentre ERC critica la falta d’acord entre les institucions. En un missatge a Twitter, el regidor republicà Jordi Coronas ha afirmat que “avui és un mal dia per a Barcelona”. Segons Coronas, “queda clar que el govern dels anuncis no serveix per resoldre els problemes de la ciutat”. El portaveu del Grup Municipal d’ERC considera que aquest és “un símptoma de mal govern“.