L’alcaldessa, Ada Colau, i l’alcalde de València, Joan Ribó, reclamen per carta al ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, que no es tornin a obrir els CIE, els centres d’internament d’estrangers, tal com van anunciar aquest setembre. Els dos alcaldes han enviat aquest dimarts una carta al ministre, com ja van fer el mes de juliol, per demanar-li no reobrir aquests centres. En el cas del CIE de la Zona Franca, es va tancar al març perquè no es podien repatriar els interns pel coronaviurs.

En la carta, els dos alcaldes manifesten preocupació perquè “l’activitat dels CIE es reprengui en la situació en què ens trobem per la covid-19” i diuen que els sembla “com a mínim incompatible pel que fa a salut, dignitat i respecte dels drets humans” que, mentre es mantinguin les restriccions de mobilitat i aforament, “s’internin persones que no han comès cap delicte per un període de fins a dos mesos en centres” tancats, que no disposen de la “infraestructura per fer front a la posibilitat de cap contagi”.

Afegeixen que reactivar els CIE amb l’objectiu de reprendre les polítiques de retorn és incompatible amb el context actual de tancament de fronteres, “a més de ser una política que ja s’ha demostrat fallida per regular els fluxos migratoris, fins i tot amb les fronteres obertes”, perquè el 2019 es van expulsar la meitat de les persones que hi van estar ingressades.

Alhora recorden que aquesta és una “oportunitat de demostrat que la dignitat i la vida de les persones estan per sobre de qualsevol altra consideració”. I recorden que les dues ciutats han demostrat amb la seva llarga experiència que les polítiques d’atenció a les persones amb independència de la situació administrativa  en què es troben generen consens i cohesió social.