Des d’aquest dilluns a la tarda, el Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) de la Zona Franca s’ha tornat a omplir d’interns després de set mesos buit per la pandèmia del coronavirus. Segons ha pogut saber betevé, hi han entrat 80 homes després de fer un període de quarantena i donar negatiu en proves PCR. Fonts de la Policia Nacional expliquen que el nou mòdul de dones també està llest, però, de moment, no n’hi ha cap.

Les mateixes fonts afirmen que el protocol, en cas de migrants que venen d’altres països, és, a banda de les PCR, passar la quarantena en un equipament públic abans d’ingressar. Aquest és precisament el cas dels 80 homes que hi ha ara interns, que han arribat a Espanya en pastera i que estan al centre per no tenir els papers en regla. Ara esperen que es resolgui la seva situació, que podria acabar en deportació.

Amb tot, el CIE de Barcelona ha reprès l’activitat, paralitzada des del març, quan la covid-19 va tancar fronteres i no es podia deportar. La nova posada en marxa del CIE es coneix just el mateix dia en què els ajuntaments de Barcelona i València han reclamat per carta al Ministeri de l’Interior que cap centre d’aquest tipus tornés a obrir. En tot cas, el Govern espanyol ja va anunciar-ne la reobertura a finals de setembre.

“Són inhumans, injustos, violents i racistes”

La notícia no ha agafat per sorpresa les entitats que ja esperaven que, un dia o altre, malauradament l’espai es tornés a omplir. “És un sotrac perquè, per molt que cada vegada hi hagi més veus en contra d’aquests centres, no se’ns escolta“, critica Mercè Duch, membre de Tanquem els CIE. Duch insisteix que “cal replantejar” tota la política migratòria i que els CIE “no poden existir”. “Són [llocs] absolutament inhumans, injustos, violents i racistes”, sentencia.