L’anunci detallat de la subhasta de locals del litoral per 70 M € ha aixecat molta polseguera. D’entrada les entitats veïnals de la Barceloneta i la Vila Olímpica, amb el suport de la FAVB, han exigit a l’Ajuntament que aturi la subhasta. ERC s’ha sumat a les crítiques del que consideren “connivència i submissió” per part del govern d’Ada Colau amb l’Estat.

El que se suposa que se salvarà

Els locals del front marítim són de titularitat estatal i van ser cedits per a usos privats durant 25 anys. L’estat els subhastarà el proper 19 d’octubre a excepció de cinc que, segons l’Ajuntament, es destinaran a usos públics.

Els locals que es lliuren de la subhasta són els ocupats per les discoteques Opium, Carpe Diem, Agua, IceBar i Shoko, que segons les mateixes fonts serviran per ampliar el CSIC quan se’ls acabi la pròrroga de lloguer de cinc anys més, dos en el cas d’Opium.

El CSIC, el principal beneficiari

Al litoral hi ha tres instituts punters en temes relacionats amb el mar. Hi treballen unes 400 persones i, per això, l’espai se’ls ha quedat petit. Confien a poder ampliar les instal·lacions actuals afegint alguns dels baixos del front marítim. “Fa pràcticament tres anys que teníem una perspectiva de poder-nos eixamplar cap a aquests locals que estan aquí sota del passeig marítim que durant el dia són restaurants i, al vespre, espais d’oci i, això, era així perquè s’acabava la concessió que tenien aquests espais”, explica Josep Lluís Pelegrí, director de l’Institut Ciències del Mar. Potser serà així, però no tan aviat com voldrien, ja que el local d’Opium, el primer espai que podran guanyar, funcionarà com a discoteca com a mínim dos anys més.

Reclamen transparència en l’operació

Altres entitats que coneixen bé la zona reclamen a l’Ajuntament que aturi la subhasta i lamenten la falta de transparència en l’operació. És el cas de Barceloneta Proa a la Mar. “La dificultat és que intervenen altres administracions, en aquest cas estatals i, per tant, entenem la complexitat. Però el que demanem és transparència, perquè nosaltres estem treballant, per tant, hem de saber què està passant”. Segons la mateixa entitat, ara més que mai és moment d’explicar a la ciutadania que es pot “entendre el litoral des d’una altra manera, més enllà de l’oci nocturn i del monocultiu turístic”.

En espera del 15 d’octubre

L’Ajuntament ha convocat una trobada amb les entitats veïnals crítiques amb la subhasta de cara al dijous 15 d’octubre, només quatre dies abans que la subhasta dels locals es materialitzi. Fins aquest dia s’estan mobilitzant per guanyar adhesions en defensa d’un litoral que canviï els usos actuals.