Salut ha posat en marxa ContacteCovid.cat, una eina digital complementària al circuit de seguiment i identificació de contactes de covid-19 que funciona a partir de l’enviament de missatges SMS. Segons ha explicat el departament en un comunicat, la principal novetat de la plataforma és que permet comunicar proactivament els casos sospitosos, positius i estrets, ja que rebran un SMS quan així se’ls consideri.

Més de 12.000 missatges en la primera fase

En una primera fase realitzada a tot Catalunya des de dijous passat, es van enviar 12.118 SMS a casos sospitosos i 5.165 a confirmats. A l’aplicació, l’usuari rep informació sobre com gestionar la baixa laboral o la necessitat de fer un bon aïllament o quarantena. A diferència d’altres aplicacions de Salut com Stop COVID o GestióEmocional.cat, només es podrà accedir a aquesta nova eina si es rep el missatge. Segons ha explicat Rosa Romà, directora de l’Àrea de Ciutadania, Innovació i Usuari del Servei Català de la Salut, ContacteCovid.cat “no és una eina oberta, sinó que és el mateix Sistema de Salut de Catalunya qui contacta amb els ciutadans que, per la seva situació, l’han de fer servir”. L’objectiu, un cop superada la primera fase d’implantació, és enviar un SMS també quan la PCR sigui negativa.

Actualment els usuaris poden veure els resultats de les proves en el portal La Meva Salut, l’espai personal de salut digital que permet accedir a aquesta informació, que ha tingut un increment d’altes durant la pandèmia.

Tres tipus de missatges

Segons explica Salut, es poden rebre tres tipus de missatges. Si és un cas sospitós, l’SMS proporcionarà l’accés a una pàgina per reportar-hi les dades personals i es mostrarà la definició de contacte estret. També li demanarà a la persona les dades bàsiques dels seus contactes estrets i se li facilitarà informació sobre l’aïllament preventiu que s’ha de fer.

Quan la persona ja té la confirmació d’un resultat positiu es demanarà la confirmació i ampliació, si cal, dels contactes estrets identificats prèviament. Se li facilitarà informació sobre l’aïllament domiciliari, el seguiment dels símptomes a través de l’aplicació StopCovid19 i com tramitar la baixa laboral si es necessita.

En tercer lloc, als contactes estrets d’una persona amb resultat de PCR positiu, els donarà accés a una pàgina amb informació sobre l’aïllament preventiu i la gestió de la baixa laboral si cal. També informació sobre el seguiment de símptomes i el procediment a seguir en cas que n’apareguin.