Diversos veïns del Besòs continuen acampats i fent guàrdia davant el solar que hi ha a tocar de la Torre Diagonal 00 on, fins fa uns dies, la intenció era obrir-hi un centre d’atenció immediata per a menors estrangers que migren sols a Barcelona. La ubicació de l’equipament no és clara, però els qui s’han mobilitzat asseguren que no aixecaran la protesta fins que no es descarti definitivament el terreny.

Aquest divendres de matinada, alguns veïns hi han passat la nit: s’organitzen en torns d’unes 10 persones per vigilar el solar en tot moment. Rebutgen l’obertura de l’espai perquè, expliquen, el Besòs té altres prioritats. Per exemple, tenir més llars d’infants o centres de rehabilitació. També qüestionen que el barri sigui la zona idònia per dur-hi els joves ja que, lamenten, els últims mesos ha augmentat la delinqüència i la inseguretat.

La ubicació del centre, en dubte

La pressió veïnal no cessa malgrat que la localització del centre ─que ara funciona a Collserola de manera provisional─ està en dubte. Segons la Generalitat, al juny va proposar tres parcel·les a la ciutat per instal·lar-hi l’equipament i l’Ajuntament va escollir la del Besòs. El consistori ho desmenteix i no dona per tancada la ubicació definitiva. Les dues administracions treballen ara braç a braç per estudiar i acordar l’emplaçament adient.

Colau: “En les properes setmanes trobarem el lloc més adequat”

En una entrevista a Catalunya Ràdio, l’alcaldessa Ada Colau ha assegurat que, “en les properes setmanes” es trobarà l’àrea més adequada per fer-hi el centre. Ha demanat “serenor” a tothom i ha recordat que s’ha de pensar en els menors i, al mateix temps, en els veïns, “perquè no vegin aquest equipament com un problema”. D’altra banda, ha enviat un missatge a la Generalitat: “Pot comptar sempre amb nosaltres per donar una correcta atenció als joves estrangers”.

Colau considera “lògic” que el centre d’atenció immediata s’ubiqui a Barcelona, ja que el 75 % de nois que migren sols a Catalunya venen a la ciutat. L’espai, que al juliol va obrir portes temporalment a Collserola, està dissenyat per rebre els menors que acaben d’arribar i evitar que s’estiguin a les comissaries dels Mossos d’Esquadra. Els identifiquen, els fan la revisió mèdica i els posen en contacte amb educadors socials.