El conseller d’Interior, Miquel Buch, s’ha mostrat convençut que pot “donar la volta” a la inseguretat de Barcelona. Buch ho ha dit després de la primera reunió del Pla estratègic Barcelona ciutat segura, que ha convocat el Departament d’Interior i que ha comptat amb l’assistència d’altres conselleries, l’Ajuntament, organismes i agents econòmics de la ciutat i entitats veïnals, així com la cúpula dels Mossos d’Esquadra.

“Capgirarem una situació que no volem cap de nosaltres”, ha assegurat Buch, que ha destacat que tots els participants a la reunió s’han conjurat per afrontar aquest repte. Interior reconeix que la situació a Barcelona és “complexa” però que cal actuar no només des de la vessant policial sinó també social i urbanística. Els assistents a la trobada elaboraran en grups de treball el contingut d’aquest Pla estratègic -es vol tenir llest en tres mesos- per reduir la criminalitat i millorar la convivència.

reunió Interior Seguretat

La necessitat de reformar el Codi penal per combatre els lladres multireincidents és un dels principals punts d’acord de la reunió, segons ha explicat el conseller d’Interior. “La feina policial ha d’anar acompanyada d’eines legals”, ha dit Buch, que ha instat el Govern espanyol i el Congrés dels Diputats a treballar-hi com més aviat millor. El conseller va anunciar la creació del Pla estratègic Barcelona ciutat segura durant la Junta Local de Seguretat de juliol.

Batlle no assisteix a la trobada

A la reunió hi ha assistit una delegació tècnica de l’Ajuntament amb representants de l’àrea de Seguretat i de la Guàrdia Urbana. El tinent d’alcalde Albert Batlle no hi ha participat, perquè a la mateixa hora ha assistit a una reunió convocada pel Ministeri de Justícia a la Delegació del Govern. Buch ha tret importància a l’absència de Batlle -i també de l’alcaldessa- i ha assegurat que l’Ajuntament ha estat “àmpliament representat” a la trobada.

De fet, aquest dilluns Batlle es va reunir amb el conseller d’Interior en la primera trobada institucional dels dos responsables polítics des de l’inici del mandat. Previ a aquesta trobada, l’alcaldessa, Ada Colau, va afirmar que la seguretat de la ciutat és “per llei, competència de la Generalitat” i va acusar el conseller d’Interior de “deixadesa intencionada”. Buch ha evitat la polèmica i ha dit que la relació amb l’Ajuntament és “més que correcta”.