El nou centre d’atenció immediata per a menors que migren sols ja està preparat per començar a rebre als primers joves. Està ubicat a Collserola, al municipi de Sant Cugat del Vallès. La Generalitat compleix així el que va avançar fa uns dies al programa ‘bàsics’, de betevé: obrir un espai provisional a prop de Barcelona per atendre aquests menors migrants amb la intenció de tenir un espai definitiu a la ciutat abans de finals d’any.

Atendrà 600 menors cada mes

Es tracta d’un edifici de titularitat pública que fa un any i mig que està buit. Pot atendre 50 menors al mateix temps, és a dir, uns 600 al mes. Està pensant perquè els joves s’hi estiguin un màxim de 24 hores, fins a trobar-los una plaça en un centre d’emergència. La intenció és atendre els menors que acaben d’arribar a Catalunya per evitar que passin per les comissaries dels Mossos. En aquest espai se’ls faran els primers tràmits (identificació, revisió mèdica, etc.), els atendran els educadors socials i se’ls oferirà roba menjar, productes d’higiene personal i un ordinador perquè puguin contactar amb les seves famílies.

Centre Menors Migrants Collserola

El centre de Collserola substitueix la idea inicial del Departament d’Afers Socials d’ubicar l’equipament en un solar de la Zona Franca. En paral·lel a l’obertura d’aquest espai d’atenció immediata, la Generalitat també ha anunciat la posada en marxa d’un pla de xoc per reforçar l’atenció dels menors a peu de carrer i destinar més recursos als joves amb problemes de salut mental o addiccions. L’anunci del govern coincideix amb la denúncia que feien fa uns dies des de la parròquia de Santa Anna de desenes de menors que dormen al ras a l’exterior de l’església, en ple centre de la ciutat.

Barcelona i rodalia acullen el 52 % dels menors

La secretària d’Infància preveu que, a finals del 2019, arribaran a Catalunya uns 4.000 menors migrants; una xifra superior a la del 2018, però inferior a les previsions inicials de la Generalitat, que apuntaven que n’arribarien prop de 6.000.

D’aquests 4.000, fins a mitjans de juliol n’han arribat 1.234. El 95 % són nois, majoritàriament d’entre 16 i 17 anys, i procedents del Marroc. Del total de menors arribats, dos de cada 10 s’ubiquen a Barcelona ciutat, un 13 % s’està en municipis de l’àrea metropolitana i el 21 %, en comarques barcelonines. És a dir, que més de la meitat dels menors que arriben a Catalunya (el 52 %) es concentren a la província de Barcelona.