Ja fa un parell de dies, des d’aquest dimarts, que centenars de veïns del Besòs i el Maresme s’han organitzat per bloquejar l’obertura d’un centre per a menors estrangers no acompanyats a la zona. Critiquen que la Generalitat hi vol reubicar l’espai d’atenció immediata per a joves migrants que va col·locar de manera provisional a Collserola a finals de juliol. No hi estan d’acord perquè temen que pugui crear conflictes i problemes de convivència.

Els veïns fan guàrdia al davant del solar que hi ha a tocar de la Torre Diagonal 00, a l’avinguda d’Eduard Maristany, on els han informat que s’hi instal·larà el centre. Es planifiquen a través d’un grup de WhatsApp que agrupa unes 300 persones: fan torns de tres hores i, fins i tot, hi passen la nit. De fet, al terreny hi tenen tendes de campanya i diverses pancartes. Aquest dijous al matí, per exemple, han privat l’entrada a diversos camions que volien accedir-hi. Són el mateix col·lectiu que se suma a les protestes contra la inseguretat al Besòs.

La Generalitat confirma que es tracta d’un dels tres solars —tots, propietat del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies— que va oferir a l’Ajuntament, perquè en triés el més adient pre construir el centre d’atenció immediata definitiu. Segons el govern català, el consistori va decantar-se per la parcel·la de l’avinguda d’Eduard Maristany i va descartar-ne la resta, situades a altres districtes de Barcelona.

L’Ajuntament dubta i frena, de moment, la creació del centre

Aquest dijous a la tarda, les dues administracions s’han reunit per abordar la idoneïtat d’aquest solar perquè, segons el govern català, l’Ajuntament ara hi ha posat dubtes, una afirmació que el govern d’Ada Colau desmenteix. Segons un comunicat municipal, totes dues administracions “acordaran en les properes setmanes la ubicació d’aquest espai, que encara no està decidida“. Des del consistori apunten que la localització ha de tenir “el màxim consens possible” i “la complicitat del seu entorn més immediat”.

L’Ajuntament de Sant Adrià de Besòs s’ha pronunciat amb més claredat. En una carta que l’alcalde, Joan Callau, ha adreçat al conseller d’Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, i a la qual ha tingut accés betevé, el batlle qüestiona que el terreny sigui l’adequat. Callau concreta que obrir l’equipament “al costat de la Mina, barri que malauradament bat rècords pel que fa a la venda i consum de droga, no sembla el lloc ni l’entorn més adient per integrar amb garanties els joves”.

En la missiva, l’alcalde de Sant Adrià lamenta que, tot i no ser un terreny del seu municipi, “el nostre territori acumula una gran densitat de problemàtiques socials greus: venda i consum de droga, ocupacions il·legals, pobresa estructural”.

L’Associació de Veïns es desvincula de les protestes

Al marge dels estira-i-arronsa entre administracions, a les protestes veïnals hi ha respost també l’Associació de Veïns del Besòs. L’entitat explica que ha decidit desvincular-se de la protesta si bé admet que el barri té problemes de convivència, sobretot per consum de droga, furts i robatoris. D’altra banda, el president de l’associació, Francesc Abad, considera que el solar en qüestió s’hauria d’aprofitar per fer-hi habitatge social, que, lamenta, hi fa falta.

El primer punt d’arribada dels menors que migren sols

La intenció de la Generalitat —que té el suport municipal— és obrir, en una zona ben connectada de la ciutat, el dispositiu d’atenció immediata per a joves estrangers que, de moment, ha obert portes provisionalment a Collserola. El motiu: les dades de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) –l’organisme que tutela els menors– indiquen que tres de cada quatre joves migrants sols que arriben a Catalunya trien Barcelona.

I què s’hi fa, en concret, a les instal·lacions de Collserola? S’hi efectuen els primers tràmits d’identificació dels nois i se’ls ofereix atenció social, menjar i productes d’higiene abans d’adjudicar-los una plaça en un centre d’emergència o bé de primera acollida. La intenció és que no s’hi passin més de 24 hores i, per tant, no està dissenyat perquè hi dormin. L’aposta de la Generalitat és obrir l’equipament definitiu en mòduls prefabricats —més ràpids de construir— entre finals d’aquest any i principis del 2020.