VIH prova punxada dit

(ACN) El centre BCN Checkpoint afirma que ha aconseguit reduir un 60 % la incidència del VIH en el col·lectiu gai gràcies a un programa basat en la realització de la prova del VIH de forma regular i la millora en la detecció d’infeccions recents en pacients seropositius, que permet als diagnosticats començar el tractament de forma immediata. El director de BCN Checkpoint, Ferran Pujol, ha “exigit” que s’aprovi la profilaxi preexposició a Espanya, una prova clau per evitar nous casos d’infecció “des de fa anys encallada en el Ministeri de Salut”.

Més de 200.000 persones participen en la Cohort BCN Checkpoint, un macroestudi que es fa des del 2008 que permet a l’organització, gestionada pel Projecte dels NOMS-Hispanosida, mesurar l’impacte de les eines que incorporen en la seva estratègia de prevenció. Segons Pujol el model del centre ha demostrat ser “molt efectiu”, ja que “després de molts anys, s’ha començat a detectar una tendència a la baixa de nous casos de VIH” en homes gais i dones transsexuals.

Entre el 2009 i el 2011, amb l’inici de la prova del VIH, la incidència de la sida en les persones que es van sotmetre a la prova es va situar en el 4,1 % i va baixar fins al 2,8 % entre el 2012 i el 2014 i fins a l’1,6 % entre el 2015 i el 2017. La incidència en l’última dècada s’ha reduït un 60 %.

La PrEP: la pastilla efectiva

El centre ha presentat els resultats de l’estudi de Barcelona PrEPPoint, que demostren l’eficàcia de la pastilla (PrEP) per reduir nous casos de VIH. El doctor Àngel Rivero, metge del Barcelona PrEPPoint, ha assegurat que amb dos anys d’experiència d’aquest fàrmac s’ha aconseguit “reduir en un 76,5 % les infeccions en el col·lectiu gai amb un sol comprimit diari”, després de donar cobertura a més de 800 persones.