nova variant covid delta omicron deltacron

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) confirma que circula una nova variant de la covid-19. Es tracta d’una combinació entre la delta i l’òmicron. Són dues variants que ja s’havien barrejat, originant la coneguda com a “deltacron, però ara s’ha originat una nova “recombinació”, segons l’OMS. Tot i això, l’organització no ha observat que sigui més greu que les dues variants per separat.

Fins ara, aquesta nova variant s’ha detectat a França, als Països Baixos i a Dinamarca, “a nivells molt baixos”, segons la doctora Maria Van Kerkhove, epidemiòloga líder de l’OMS. L’experta ha reconegut que “aquesta recombinació era d’esperar” i ha remarcat que no s’ha trobat “cap canvi en l’epidemiologia ni en la gravetat”.

Les primeres proves d’aquesta variant recombinada es van identificar a principis de gener a diverses regions de França, segons un estudi publicat aquesta setmana per l’Institut Pasteur.

L’OMS reivindica els testos

De manera paral·lela, el director general de l’OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, s’ha mostrat preocupat per la reducció de proves diagnòstiques de covid-19 en molts països. Considera que “inhibeix la nostra capacitat per veure on és el virus, com s’està propagant i evolucionant” i reivindica els testos com a “eina vital en la nostra lluita contra la pandèmia”.

“El virus continua evolucionant, i continuem enfrontant-nos a grans obstacles per distribuir vacunes, proves i tractaments a tots els llocs on es necessiten”, ha insistit.