Oficialment, ara com ara, hi ha uns seixanta de casos de la variant britànica a Catalunya. En alguns d’aquests, però, no s’hi ha detectat cap relació amb un viatge al Regne Unit. Tot apunta, per tant, que s’han infectat al nostre país i que la variant ja corre entre la població. I tot fa pensar que s’està fent un lloc cada vegada més predominant.

De fet, segons un informe per la Comissió Europea del Grup de Recerca BIOCOM-SC de la UPC, si partim de la suposició -força factible- que ara mateix el 5 % dels casos de coronavirus a Catalunya són de la variant britànica, a finals de març ja seran la majoria. “Si acaba passant com a Gran Bretanya o a Dinamarca, que no hi ha cap raó per pensar que no passarà, és de suposar que en dos mesos la nova variant serà majoritària”, ha explicat a betevé Sergio Alonso, investigador del grup de recerca.

“Si acaba passant com a Gran Bretanya o a Dinamarca, que no hi ha cap raó per pensar que no passarà, és de suposar que en dos mesos la nova variant serà majoritària” ”
Sergio Alonso, investigador del Grup BIOCOM-SC

Aquesta expansió de la variant britànica es deu a la seva major contagiositat, que, segons Alonso “a Gran Bretanya han situat en un 50 % i a Dinamarca en un 35 %”, que li dona avantatge respecte a la resta. Una mutació a les espigues de la corona del SARS-CoV-2 li dona més capacitat per enganxar-se a les cèl·lules de les vies aèries, a la proteïna que li serveix de pista d’aterratge. A mesura que hi hagi més casos, la corba descendent que tenim ara mateix pot canviar de direcció.

“Les mesures actuals serien insuficients amb la nova variant”

Actualment la taxa de contagi a Catalunya, l’RT, es troba en 0,94. Això vol dir que hi ha una petita davallada del nombre de contagis. Segons Alonso, “si els casos fossin de la variant britànica hauríem de multiplicar aquest 0,9 per 1,5, fet que ens portaria a un escenari de creixement en què les mesures d’ara no servirien”.

Per això, des del grup de recerca recomanen ampliar les restriccions per aconseguir baixar al màxim l’RT abans que es comenci a notar la influència de la nova variant. Així es guanyarien unes setmanes molt valuoses per avançar en la vacunació i acostar-nos a l’arribada del bon temps.