Situació estable, amb una lleugera baixada dels contagis, com a mínim fins a mitjans de març. I a partir d’aquí, incertesa. És el pronòstic que fa el grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos de la UPC que analitza les dades de la covid a Catalunya. Un dels investigadors d’aquest equip, Daniel López Codina, ha alertat a betevé que amb aquesta evolució de la pandèmia la situació no serà prou bona com per a una relaxació general de les mesures per Setmana Santa. El percentatge d’immunització, assegura, serà encara massa baix i la pressió assistencial, massa elevada.

“Salvar Setmana Santa com vam salvar Nadal pot sortir molt car”, ha assegurat López Codina, que demana “paciència perquè aquesta situació no s’allargui encara més”. A més, explica, s’està veient com les corbes de països europeus com Alemanya, Holanda o Polònia han deixat de baixar, fet que, diu López-Codina, convida a la prudència, també aquí. També cal tenir en compte que la variant britànica, més contagiosa, està a punt de ser majoritària a Catalunya.

Situació estable a Catalunya

De moment, però, la situació és estable. La setmana passada van tornar a disminuir els contagis a Catalunya, aquesta vegada un 18 %. Un percentatge que es pot reduir una mica amb la consolidació de les dades. La taxa de contagi, l’Rt, ha tornat a baixar per segon dia consecutiu i aquest dimarts està en 0,94. Això indica aquest retrocés lent de la pandèmia. Es veu també en la pressió assistencial. Avui hi torna a haver menys persones a les UCI i a planta amb una descens important. La vacunació avança. El 6 % de la població catalana ja té la primera dosi posada i el 2,4, la segona.