La crisi provocada per la pandèmia del coronavirus comença a provocar episodis greus d’estrès entre la població. Conscients d’això, a l’Hospital Vall d’Hebron s’ha posat en marxa un servei psicològic amb l’objectiu d’atendre tota la població —per evitar situacions d’estrès posttraumàtic— i també els familiars i els sanitaris més afectats per la covid-19.

Lluitar contra l’estrès i l’angoixa

El Vall d’Hebron ha habilitat dos serveis per donar suport emocional i psicològic a les persones que pateixin símptomes d’estrès i ansietat a causa del coronavirus. Un està dirigit a la població general i l’hospital deixa obert a la ciutadania que cadascú decideixi quin és el llindar per contactar-hi ja que entén que es tracta d’una situació de crisi gens habitual. En aquest sentit l’equip de psicòlegs recolliran les consultes de les persones i hi contactaran via mail amb la resposta i les recomanacions per passar millor el confinament. En cas de ser necessari els professionals també podran recomanar si la persona s’ha de posar en contacte amb algun servei d’urgències.

En el cas dels familiars amb pacients ingressats per la covid-19, se’ls donarà una atenció específica per videoconferència. 10 professionals del Servei de Psiquiatria atendran les consultes concretes i facilitaran estratègies per reduir l’impacte emocional que el coronavirus pugui generar. L’hospital ja realitza un contacte diari amb els familiars oferint-los tota la informació actualitzada del malalt, una tasca que entomen un grup de metges residents.

En alguns casos i si el quadre del pacient ho permet, també s’estan facilitant les eines per a tots aquells pacients que no tinguin recursos i vulguin parlar per videoconferència amb els seus familiars. En els casos més greus i per decisió del comitè d’ètica de l’hospital, es deixa entrar un familiar amb totes les mesures de seguretat i higièniques necessàries perquè pugui donar un últim adeu al malalt.

L’altre estarà dirigit als professionals sanitaris de l’hospital amb visites individuals de 45 minuts o bé visites en línia per a aquelles persones que estiguin en aïllament domiciliari. Cal pensar que aquests treballadors que estan implicats en l’assistència són també població amb risc alt de ser afectats per la mateixa patologia que atenen.

Detectar els símptomes

Segons el Dr. Josep Antoni Ramos Quiroga, cap del Servei de Psiquiatria del Vall d’Hebron, “davant d’una situació com l’actual, poden aparèixer estats d’ansietat i dificultats per gestionar el confinament a casa“. En aquest sentit Ramos avisa que “cal estar alerta si es detecten ansietat, agitació i irritabilitat, angoixa elevada i signes de reexperimentació dels incidents, insomni i hipervigilància…”.

Els professionals de l’hospital també ens apunten que és fonamental identificar i evitar pensaments negatius, reconèixer les emocions i verbalitzar-les amb les persones pròximes, mantenir hàbits saludables i buscar estratègies de distracció quan no s’està teletreballant.

Poden ajudar fer exercici físic a casa o posar en pràctica tècniques de respiració i relaxació. També és recomanable, un cop informat, intentar no saturar-se de notícies i procurar desconnectar i crear rutines quotidianes noves.

El confinament físic no significa aïllar-se, segons els experts. Cal parlar i contactar per telèfon o xarxes socials amb els éssers estimats. També ens recomanen que és un bon moment per incentivar la creativitat. 

Suport als herois

Amb el lema “Ajudem els nostres herois i heroïnes”, el web té un espai en què es poden fer arribar missatges d’ànims a les persones ingressades, així com als professionals sanitaris del Vall d’Hebron. També es poden fer donacions que ajudaran a fer front al coronavirus o per a iniciatives solidàries.