En compareixença en roda de premsa aquest dijous, el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha reconegut que els primers 9.000 tests ràpids per detectar el coronavirus que el Ministeri de Sanitat havia comprat han estat retornats per falta d’homologació.

Tests no homologats per la UE

Els tests ràpids han de ser una de les eines més útils per disposar d’una radiografia acurada del total d’infectats per la covid-19. Ara per ara les proves només es fan a les persones que ja presenten símptomes de la infecció i ja fa dies que es reclama que es puguin fer proves ràpides a la població per disposar de més informació i poder actuar on el coronavirus es trobi més actiu.

En aquesta sentit, l’Estat ha adquirit 432 M € en material sanitari provinent de la Xina i en aquest lot es troben 5,5 milions de tests ràpids que encara no han estat entregats. El Ministeri de Sanitat hauria adquirit mitjançant un altre proveïdor xinès 9.000 d’aquests tests que un cop han arribat a destí s’ha pogut comprovar que les seves especificacions no coincidien amb els certificats de qualitat de la Unió Europea. Simón ha hagut d’admetre aquest dijous que els tests s’han hagut de tornar.

Illa diu que els tests defectuosos eren d’un proveïdor nacional que complia els requisits

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, admet que es va adquirir una partida de tests defectuosos però diu que es va comprar a un proveïdor “nacional” que els importava de la Xina i que complia tots els requisits. Ha afegit que la partida de 650.000 tests tenia la marca CE (un símbol de conformitat europea) i que no hi havia cap alerta de l’Agència Espanyola de Medicaments ni de cap europea en relació amb aquest fabricant. Illa ha dit que s’han tornat i s’ha exigit que els canviïn. En un comunicat, Sanitat ha detallat també que l’Institut Carlos III va analitzar la documentació aportada per l’empresa i que tan bon punt es va detectar que les proves tenien escassa sensibilitat, es va ordenar que es retiressin.

Resposta de l’ambaixada de la Xina a Espanya

L’ambaixada de la Xina a Espanya ha estat molt clara en una piulada a Twitter.

Han especificat que el lot comprat per Sanitat encara no ha sortit del país i que van facilitar un llistat de proveïdors oficials de material sanitari xinès per si es volia realitzar alguna compra extra. En aquest llistat, especifica el Govern xinès, no apareixia en cap cas l’empresa Shenzhen Bioeasy Biotechnology a la qual Sanitat va comprar els 9.000 tests i que tampoc no ha aconseguit l’aval de les autoritats sanitàries xineses.

La baixada, més a prop

En la compareixença d’aquest dijous, Fernando Simón s’ha volgut mostrar molt optimista amb les xifres de contagi. Per Simón el fet que, en comparació a dimecres, hagin hagut 83 persones menys infectades pel coronavirus és una mostra evident que la propagació de la malaltia s’està estancant i això també apunta, encara que aquí Simón ha volgut ser més prudent, que s’està arribant al pic de contagis i que per tant la fase de baixada no hauria de trigar gaire a arribar.