La portaveu de la Generalitat, Meritxell Budó, ha assegurat aquest dijous que la compra centralitzada de material sanitari des de Madrid “és un fracàs i no ha funcionat ni funcionarà”. El govern català està proveint el 90 % del material sanitari i només el 10 % ve de l’Estat, ha denunciat Budó. Per això ha demanat que deixin encarregar el material a les comunitats autònomes directament.

Compra de 250.000 test ràpids del coronavirus

En aquest sentit, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha anunciat que el govern català ha fet dues comandes de 100.000 proves ràpides de detecció del coronavirusen total 200.000— que arribaran en els pròxims dies. Són proves ràpides que es fan amb fluorescència i són més rapides que les actuals. Aquest divendres arribaran les primeres, 50.000.

A banda d’aquest material, Vergés ha explicat que en les últimes hores han arribat 500 mascaretes, 208.000 mascaretes especials i 20.000 bates. A finals de setmana arribaran més respiradors. Segons la consellera, cada setmana s’utilitzen un milió de mascaretes quirúrgiques a la sanitat.

Catalunya augmenta els llits d’UCI i ja en són 1.406

La responsable de Salut ha anunciat que ja hi ha 1.406 llits per a UCI a Catalunya disponibles per fer front a l’emergència sanitària, dels quals 1.016 llits estan ocupats per malalts de covid-19. Vergés ha afirmat que no té sentit augmentar espais si no hi ha una política específica d’admissió de més professionals. La consellera ha explicat que ja han entrat a treballar als hospitals catalans metges amb el MIR acabat i estudiants d’infermeria.

A l’Hospital de Sant Pau s’han incorporat 16  metges que ja han fet el MIR i no tenien plaça assignada, i a Vall d’Hebron s’han contractat 72 estudiants d’infermeria.

Vergés ha explicat que fins ara han mort 150 avis i àvies que viuen a residències de gent gran a Catalunya.