Vacuna

La revista científica ‘The Lancet’ publica els resultats de l’assaig en fase 2 d’una vacuna xinesa contra el coronavirus que han revelat que és segura i indueix una resposta immunològica. La notícia coincideix amb els resultats d’un altre assaig d’una vacuna que s’està fent a la Universitat d’Oxford que també genera immunitat en les proves preliminars.

Les proves s’han fet a 508 participants, una part dels quals han rebut una dosi alta de la nova vacuna (253); un altre grup, una dosi baixa (129), i un tercer grup, un placebo (126). El 95 % dels que han rebut dosis altes i el 91 % dels que han rebut dosis baixes han mostrat respostes immunitàries de cèl·lules T (que són un tipus de glòbuls blancs) o d’anticossos 28 dies després de ser vacunats. La vacuna, a més, va induir una resposta d’anticossos neutralitzants en el participiants que han rebut dosis altes i baixes, i també una resposta d’anticossos aglutinants en el 96 % i el 97 % , respectivament.

 250 vacunes candidates a tot el món

Els autors de l’assaig, però, assenyalen que cap dels participants no va estar exposats al virus de la covid-19 després de la vacunació, per tant, l’estudi no pot determinar si protegeix eficaçment contra la infecció del coronavirus. Els resultats de la fase 1 es van publicar  al maig, ara s’ha culminat la fase 2 i la fase 3 de l’estudi de la vacuna ja s’ha posat en marxa.

A tot el món hi ha unes 250 vacunes candidates a combatre la covid-19 i, com a mínim, 17 s’estan actualment en assajos clínics. A Catalunya tres institucions han unit esforços per trobar una vacuna. Es tracta del Centre de Recerca en Sanitat Animal (CReSA), de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA); l’IrsiCaixa (Institut de Recerca de la Sida), i el Barcelona Supercomputing Center (BSC).