Després de les setmanes més dures de la crisi sanitària pel coronavirus, en què la pressió als hospitals i les seves UCI va ser molt dura, els darrers brots han traslladat la pressió a una altra línia de la sanitat pública: l’atenció primària. Els CAP són els que, ara per ara, absorbeixen la major part de casos nous de covid-19 a la ciutat i dels tests que cal fer als pacients.

Els sindicats han llançat un crit d’alerta i afirmen que si bé ara hi ha més feina, s’està fent amb la mateixa plantilla d’abans. Ho apunta Elena Bartolozzi, portaveu del sindicat Metges de Catalunya, que assegura que “els contactes provenen de les nostres pròpies consultes” i ha posat el focus en l’escassetat de rastrejadors actual perquè “no ens entren casos que hagin estat rastrejats per una altra figura”, diu Bartolozzi, que sentencia: “Si existeixen són una entelèquia”.

Els hospitals respiren

Mentrestant, als hospitals de Barcelona s’han detectat menys ingressos per coronavirus: n’hi ha al voltant d’una vintena, i els pacients greus a cures intensives no arriben a la desena. És el cas de l’Hospital del Mar, on afirmen que la pressió assistencial ha baixat. Si bé el mes de març detectaven un centenar de casos diaris, ara les deteccions són de només dos o tres positius al dia.

Aquesta situació fa que, de moment, els hospitals mantinguin sense variacions les vacances dels treballadors. L’adjunta a la direcció de l’Hospital del Mar, Juana Flores, explica que “si hi ha quelcom catastròfic s’hauran de desconvocar vacances perquè el personal es quedi als hospitals”, tot i que descarta aquest extrem perquè, assegura, “és fonamental que el personal sanitari descansi” perquè preveu que “la situació serà més complicada el mes d’octubre”.

Amb tot, la direcció de l’Hospital del Mar considera que, tot i aquest pronòstic, el col·lapse que es va viure al març i l’abril no es tornarà a repetir.