vacuna grip xeringa

La cursa científica per aconseguir una vacuna contra la covid-19 continua. Un dels projectes més avançats és el de la Universitat d’Oxford, que està desenvolupant una vacuna anomenada ChAdOx1 nCoV-19. Segons una publicació de la revista britànica ‘The Lancet’, l’estudi es troba en la fase dos després de provar de manera satisfactòria la vacuna des de l’abril en 1.077 adults sans d’entre 18 i 55 anys. Els científics conclouen que el tractament genera anticossos i cèl·lules T que permeten al pacient lluitar contra la malaltia. Segons els autors de l’estudi, “l’assaig preliminar considera que la vacuna és segura, causa pocs efectes secundaris i indueix respostes fortes del sistema immunitari”.

Pendent d’una prova massiva

Els experts que encapçalen el projecte de recerca expliquen que, tot i que els resultats són molt esperançadors, encara són preliminars i no definitius. Per tal que la vacuna contra el coronavirus sigui validada, encara s’han de fer més proves clíniques i ha de superar la tercer fase d’estudi que inclou proves a gran escala, que inclogui també pacients més grans, per tal de garantir que el tractament proporcioni una immunitat completa. A més, els investigadors reconeixen que encara cal confirmar que la vacuna proporciona immunitat durant un mínim de sis mesos, que redueix la transmissió de virus als contactes i que protegeix als pacients que pateixen altres malalties.

En el mateix estudi també s’ha administrat una segona dosi de la vacuna experimental en 10 voluntaris i els resultats indiquen que la resposta del cos encara és superior.