Al barri del Raval fa anys que entitats socials, culturals, esportives i educatives treballen plegades per tirar endavant projectes que millorin la vida dels veïns del barri. I aquest any el coronavirus ha posat a prova el múscul d’aquesta xarxa de treball comunitari. La situació sanitària, sumada a la delicada situació econòmica de moltes famílies i entitats del barri, feien perillar els casals d’estiu.

Després de mesos de trobades, propostes i reformulacions de programacions, ha sorgit Estiu Educatiu al Raval, a través del qual els casals d’estiu del barri es poden beneficiar d’espais i activitats de manera gratuïta.

Algunes anul·lacions per l’emergència sanitària

Estiu Educatiu al Raval és fruit de la col·laboració d’una trentena d’entitats socials, culturals i esportives del barri. Algunes activitats incloses en aquest projecte s’han suspès aquesta setmana arran de l’augment de casos de coronavirus a Barcelona. En aquest sentit, els casals d’estiu no podran visitar el Palau Güell ni tampoc podran gaudir de les activitats programades per a la dinamització dels Jardins de Sant Pau. Estiu Educatiu al Raval ha estat fruit d’entitats vinculades als grups de treball comunitari, Grups d’Educació Comunitària del Raval, Taula Jove del Raval i Apadrina el teu equipament. En el procés comunitari han estat implicades unes 29 organitzacions i la coordinació ha anat a càrrec de la Fundació Tot Raval.

Casals d’estiu comunitaris

La Fundació Tot Raval ha estat l’encarregada de coordinar les propostes per tal d’organitzar la programació d’activitats comunitària. La Mercè Garet, tècnica comunitària de l’entitat, explica que “cada casal té el seu propi programa, però, a part, cada dia poden fer alguna d’aquestes activitats o diverses, de lectura, de reforç de lectura, temes digitals o la construcció d’una màquina de fotografia”.

La implicació dels equipaments culturals

Entitats socials, esportives, educatives i equipaments culturals han sumat esforços amb l’objectiu de pal·liar els efectes que la pandèmia està tenint al barri. En aquest sentit alguns equipaments, com el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) han adaptat l’oferta d’activitats a la situació sanitària actual.

“Hem organitzat aquest casal, un espai familiar que està obert a totes les entitats del barri i forma part d’aquest estiu comunitari que les entitats del Raval estem desenvolupant. Hem generat una sèrie de 10 tallers dedicats a joves d’entre 14 i 18 anys”, explica la Susana Arias, cap de mediació de l’equipament.

Entitats socials i treball transversal

Impulsem també s’ha sumat a l’oferiment d’activitats per als casals d’estiu. La Vanessa Cayuela, coordinadora de programes de l’entitat, explica que tenien l’encàrrec de fer els jocs i elements que servissin per dinamitzar els nous Jardins de Sant Pau del Camp. Elements com pales de ping-pong que, de moment, per precaució, no es podran fer servir, però ja estaran fetes per utilitzar-les més endavant.