Una infermera es posa uns guants
Imatges de Francisco Àvia-Hospital Clínic

Per cada cas de coronavirus que es diagnostica a Catalunya, el rastreig només permet identificar entre zero i dos contactes. Segons el Ministeri de Sanitat, és la comunitat autònoma amb la xifra més baixa. La segueixen Madrid, Astúries i Castella-la Manxa amb un màxim de tres contactes identificats. En canvi, les Canàries es on més n’identifiquen de tot l’estat, amb un màxim de 27 persones. Les dades estan recollides fins al 15 de juliol, el dia abans que la consellera de Salut, Alba Vergés, anunciés la incorporació de 500  nous rastrejadors encarregats de dibuixar la traçabilitat de la malaltia.

Entre l’11 de maig i el 15 de juliol, es van diagnosticar a Catalunya 9.598 casos. I d’aquests, les dades del ministeri apunten que més d’un 75 % tenien origen desconegut (7.206 casos). La xifra és força superior a la mitjana espanyola, que se situa en el 51 %. De fet, l’única comunitat autònoma que la supera és Galícia, amb un 80 % de positius sense origen conegut.

Més de la meitat dels casos, sense símptomes

Segons les dades del ministeri, només un 46,1 % del casos (4.429) han presentat símptomes. Des que els han detectat fins que se’ls ha diagnosticat la malaltia, han passat de mitjana tres dies, tot i que la majoria ja estaven aïllats abans de tenir-ne la confirmació. De mitjana, l’aïllament s’ha produït un dia després de tenir símptomes.

Del total de casos, un 3,8 % han hagut de ser hospitalitzats (368 infectats), mentre que un 0,3 % (25 pacients) han necessitat estar a la UCI i un 0,5 % (50 persones) han mort.

15-29 i 49-49, les edats amb més infectats

Per analitzar l’edat dels infectats, el Ministeri de Sanitat només disposa de dades estatals. Segons aquestes, on hi ha més casos nous és entre les persones d’entre 40 i 49 anys (16 %), seguit del grup d’entre 15 i 29 anys (16 %). En tercer i quart lloc, situen amb pocs casos de diferència els qui tenen més de 80 anys i els d’entre 50 i 59 (15,3 %).