vacuna papiloma

El ministre de Ciència i Innovació, Pedro Duque, ha assegurat aquest divendres que el Centre Nacional de Biotecnologia del CSIC té una de les investigacions més avançades sobre la vacuna del coronavirus a l’estat. La candidatura a vacuna podria fer-se pública en els propers dies i —segons Duque— “segurament no en serà l’única”. El ministre ha volgut deixar clar que aconseguir una vacuna és un procés molt lent que pot allargar-se fins a cinc anys, tot i que confia que en el cas del coronavirus “es puguin saltar alguns passos” per agilitzar el procés i aconseguir-la en un termini molt menor.

Duque ha explicat que coneix el projecte del CSIC de primera mà, tot i que ha reconegut que no és l’únic estudi sobre la matèria que podria derivar en un candidat a vacuna. El ministre ha explicat que per aconseguir un virus sintètic capaç d’immunitzar la població cal passar un procés lent de prova. “Primer s’ha de testar en una proveta i després s’ha de buscar un animal compatible per veure’n l’efectivitat”, ha assegurat. Tot i això, Duque s’han mostrat confiat que, en el cas del coronavirus i davant dels esforços de les comunitats científiques internacionals, es puguin provar algunes vacunes en humans, tot i que això —ha explicat— “encara no està assegurat”.

Duque ha fet aquestes declaracions en una roda de premsa en què ha parlat també dels esforços que s’estan fent des de diferents àmbits de la ciència per trobar medicaments que puguin ser efectius en el tractament de la covid-19. Es tracta de medecines “aprovades i per tant legals” que poden ajudar a la contenció de la malaltia. En aquest sentit, segons Duque es treballa en una trentena d’assajos clínics sobre medicaments. També s’investiga —segons el ministre— perquè Espanya pugui crear tests ràpids i proves de PCR de detecció de la malaltia.