El sindicat USTEC-STEs és crític amb els plans del govern per a la reobertura d’escoles i instituts que, en alguns territoris, podria produir-se aquest mes de juny, un cop entrin en la fase 2 de desconfinament. Tot i que Educació planteja una reobertura parcial només per fer acompanyament als alumnes, el portaveu del sindicat, Ramon Font, creu que aquesta mesura no és factible. “Per fer això caldria més professorat perquè el que hi ha ara haurà d’estar teletreballant per poder acabar el curs telemàticament”, explica. De cara al curs vinent, el sindicat dubta també que hi hagi els recursos necessaris per fer grups de 13 o 15 alumnes per evitar la transmissió del coronavirus, com ha fet públic aquest dissabte el director general de Centres Públics, Josep Gonzàlez-Cambray, en una entrevista a TV3.

Centres oberts només per a casos excepcionals

Per Font, aquest curs les aules només s’haurien d’obrir en casos molt excepcionals com ara fer exàmens de selectivitat, recuperacions de quart d’ESO o proves d’accés a cicles. En cap cas -diu- haurien d’estar obertes als alumnes en general per fer-hi tutories. L’obertura dels centres ha d’estar subjecte a l’ampliació de la plantilla, segons Font, per tal de poder garantir les mesures de seguretat i protecció necessàries.

Prioritzar el curs vinent

En ple període de preinscripció escolar, des del sindicat USTEC asseguren que la prioritat ara hauria de ser preparar-se per poder afrontar amb èxit el curs vinent i no obrir els centres al més aviat possible. “Per fer els desdoblaments de grups que plantegen calen professors i espais” i s’ha de veure com es fa això. Des del sindicat dubten que, ara per ara, hi hagi els recursos necessaris per fer front a aquest augment de les plantilles. “A l’educació encara estem patint les retallades de l’anterior crisi”, explica Font. Uns dubtes que també comparteix la Federació d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnes de Catalunya (FaPaC).