El confinament per la crisi del coronavirus ha obligat tots els ciutadans a estar tancats a casa totes les hores del dia i molts dies seguits amb els familiars amb qui es conviu. Aquesta qüestió no ha estat gens fàcil per a algunes persones del col·lectiu LGTBI que, segons l’Observatori contra l’Homòfobia, han hagut de tornar-se a “tancar a l’armari”. L’entitat ha registrat 22 incidències durant el confinament, una dada que han fet pública coincidint amb el Dia Internacional contra l’Homofòbia.

El president de l’entitat, Eugeni Rodríguez, ha explicat que l’entitat ha atès moltes trucades de joves i adolescents amb angoixa perquè han hagut d’autocensurar la seva personalitat per la poca o nul·la comprensió i acceptació dels seus familiars. “Normalment estan a casa amb els pares i germans poc, perquè van a l’institut o a la universitat, però ara hi estan les 24 hores. Això fa que tornis a l’armari. No tant perquè hagin patit una agressió, sinó per l’asfíxia de no poder, de sobte, ser qui ets“.

Aquesta incidència relacionada amb l’assetjament ha estat la majoritària durant el confinament. Però també n’han rebut d’altres, com ara tres casos de violència intragènere a la ciutat, és a dir, de situacions de violència exercida per la parella del mateix gènere. En el mateix sentit, durant la crisi del coronavirus també han pujat les trucades per violència masclista un 88 %.

Davant d’aquesta situació, l’entitat ha augmentat els recursos per donar suport psicosocial al col·lectiu LGTBI. Entre els qui han atès, també hi ha persones LGTBI d’edat avançada que viuen en residències i que, segons Rodríguez, s’han trobat amb una “solitud total” i treballadores sexuals i dones transsexuals que han perdut la feina.

En aquesta línia, l’Ajuntament ha creat una taula de coordinació per augmentar els serveis contra la discriminació LGTBI-fòbica. En formen part l’Oficina per la No Discriminació (OND), el Centre LGTBI i l’Observatori contra l’Homofòbia.

“Maricons de merda”, “bujarras”

Més enllà dels casos contra el col·lectiu LGTBI durant el confinament, el president de l’Observatori, Eugeni Rodríguez, explica que normalment les agressions homòfobes es produeixen en entorns d’oci, ja sigui a les discoteques, al transport públic, dins dels habitatges o al carrer. És el cas del Quim Almeida, que va ser apallissat a Sant Boi del Llobregat (el Baix Llobregat) quan tornava de matinada cap a casa seva amb un amic.

Almeida ha explicat a betevé que un grup d’una quinzena de nois els van increpar i insultar amb crits de “maricons de merda” i “bujarras”. “No hi vam donar importància”, ha relatat, però minuts després, un dels suposats agressors el va agafar pel coll, el va tirar a terra i li va donar diverses puntades de peu sense deixar-lo aixecar-se. Mentrestant, un altre jove també va agredir el seu amic.

Quim Almeida

Segons l’Observatori, els dos suposats agressors són dos menors de 17 i 15 anys, un dels quals té una desena d’antecedents per delicte de lesions. Els Mossos d’Esquadra els van detenir per aquests fets i aviat se celebrarà el judici.