vaga 9 octubre

La informació sobre com es produirà la tornada a l’escola es va coneixent amb comptagotes. Si aquest dissabte al matí, la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, reconeixia que el govern treballava en un pla de desconfinament concret per a les escoles i els casals d’estiu, al vespre, el director general de Centres Públics, Josep Gonzàlez-Cambray, en va donar més detalls a TV3. El responsable del departament reconeix que Educació vol que els centres funcionin en grups “reduïts i estables” d’entre 12 i 13 alumnes a la primària i 15 a la secundària el proper curs per controlar la transmissió del coronavirus.

Gonzàlez-Cambray ha explicat que l’objectiu és que tota la formació es faci de manera presencial i, en els casos en què no hi hagi espais suficients per fer front a aquest augment dels grups, es podrà optar per fer una modalitat híbrida i combinar les classes presencials i les telemàtiques. Pel que fa al personal, el director general de Centres Públics ha reconegut que Educació farà tot el possible perquè les escoles disposin de “més docents”.

Un pla de desconfinament per a cada centre

Cada centre haurà de redactar el seu propi pla de desconfinament i establir quines necessitats té, tant pel que fa a espai com de docents, per poder complir amb les indicacions del departament, segons Educació. En els casos en què no sigui possible que tots els alumnes vagin a l’escola per manca d’espai, Gonzàlez-Cambray ha dit que s’haurà de veure “quins nivells i grups educatius es prioritzen”.

Obertura dels centres en fase 2: al juny

Gonzàlez-Cambray ha confirmat el que el conseller Bargalló ha repetit en els últims dies: els centres podrien obrir a mesura que els territoris entrin en fase 2 però no per fer-hi activitat lectiva. Així doncs, les escoles i instituts podrien obrir portes aquest mateix mes de juny a molts territoris de Catalunya si s’avança en el procés de desescalada com està previst.

En les darreres dues setmanes s’han produït diverses reunions entre Educació i els diferents agents de la comunitat educativa per elaborar el pla de desconfinament, així com entre el Departament de Salut i d’Exteriors per saber què s’està fent arreu d’Europa. El nou pla haurà de ser validat pel Govern i el Procicat i, posteriorment, es donarà a conèixer a la comunitat educativa.

Prioritzar els infants vulnerables als casals

Pel que fa als casals d’estiu, el subdirector de Protecció Civil, Sergio Delgado, ha dit al 324 que s’han de prioritzar els infants i joves més vulnerables i que s’han de fer sempre que es donin les circumstàncies que en garanteixin la seguretat. “No tindrem un escenari de normalitat a curt termini”, ha manifestat. Per això, ha plantejat que hi ha activitats que no es podran fer perquè requereixen contacte físic.