Les clíniques de fertilitat no s’han vist excloses de l’afectació pel coronavirus i el confinament. Els centres de reproducció assistida han estat més d’un mes pràcticament tancats. Això ha comportat molta inquietud per a la multitud de pacients que han hagut de paralitzar o posposar els seus tractaments.

Clíniques més d’un mes aturades

A mitjans de març la Societat Espanyola de Fertilitat (SEF) va publicar un comunicat recomanant la disminució de l’activitat als centres de reproducció. En aquell moment, la majoria de clíniques de fertilitat van decidir fer únicament els serveis essencials. Per exemple, cicles de fecundació in vitro i d’ovodonació que estaven iniciats prèviament. Això sí, es va recomanar vitrificar els embrions i no fer la transferència fins que se superés el pic crític de propagació de la covid-19.

La majoria de pacients van entendre aquesta decisió. Però a mesura que va anar avançant el temps “la incertesa de quan es podria reprendre el tractament ha generat certa ansietat, sobretot en els casos més complicats, en què el temps és un factor important”, explica el Dr. Luis Zamora, director general de la Clínica Barcelona IVF.

45 anys: quan el temps corre en contra

En el cas de l’E., l’espera ha suposat molts nervis. Aquesta pacient -que vol mantenir l’anonimat- té 45 anys i ja ha fet diversos tractaments de fecundació in vitro sense èxit. Just quan va començar l’estat d’alarma anava a fer un nou intent que, per les circumstàncies, va haver de posposar.

Explica que quan li van comunicar que havia de posposar el seu tractament ho va entendre perfectament, però el pitjor va ser la inquietud de no saber quant de temps passaria fins poder fer-ho: “El temps en aquests tractaments juga molt en contra de les dones, especialment per sobre dels 40 anys i t’agafen molts nervis només de pensar-ho. Però t’has de tranquil·litzar i intentar ser el més positiva possible.”

Actualment, E. ja ha pogut iniciar el tractament. La clínica on s’està tractant va contactar amb ella a finals d’abril, quan van rebre l’autorització per tornar a iniciar l’activitat. Aquesta setmana li han pogut extreure els òvuls i en els pròxims dies li faran la transferència. La pacient explica que, en comparació a altres vegades, el procediment ha canviat.

Pacients prioritaris i nous mètodes

Després d’unes sis setmanes pràcticament sense activitat a les clíniques de fertilitat, el Dr. Zamora explica que per començar els tractaments s’està donant prioritat als casos que estan més al límit –per exemple dones amb edats més avançades-, ja que “la fertilitat està molt relacionada amb l’edat i el pas del temps hi pot afectar negativament”.

Com en molts altres sectors, els centres de reproducció assistida també han hagut d’adaptar els mètodes de treball. A la Clínica Barcelona IVF, per exemple, han aplicat les recomanacions de les societats científiques per garantir la seguretat dels pacients i el personal: “Hem fet proves de coronavirus al nostre personal i utilitzem els equips de protecció necessari”. A més, “hem reduït la presència de pacients a la clínica per evitar contactes i, pel que fa als tractaments, primer analitzem cada pacient per descartar que pateixin el coronavirus abans de començar”.

Un PCR positiu no exclou de fer una part del tractament

També s’ha iniciat un nou protocol específic per la covid-19 que inclou un qüestionari previ per descartar símptomes i una prova PCR abans d’entrar en quiròfan. En cas que la prova doni positiu, però, continuaria una part del procés. “En el cas que fossin PCR positives l’extracció d’òvuls es faria igual però amb altres mesures i no se li transferiria l’embrió”, afirma la doctora Carla Castell, responsable de la unitat de reproducció assistida de la clínica Women’s Carmona Dexeus.

Per precaució, l’objectiu és que les dones portadores del virus no es quedin embarassades. En aquests casos, un cop congelat l’embrió, se seguirà realitzant la PCR cada dues setmanes i un cop el resultat sigui negatiu es podrà continuar amb el procediment habitual.