La pandèmia ha posat contra les cordes en els últims mesos les llars d’infants privades de Barcelona. En aquest final de curs tenen només un 50- 60 % d’inscripcions per al curs 2021-22, al setembre, i això que pot fer que entre un 20 % i un 30 % dels centres tanquin. Són xifres presentades per les principals entitats d’un sector que tanca un curs díficil per la covid. Al confinament i els mesos de tancament per la situació sanitària el 2020, s’hi ha sumat la crisi econòmica que fa que els pronòstics per a setembre siguin preocupants.

Demanen ajudes directes a les famílies

Al darrere d’aquesta baixada de la demanda hi ha una davallada de la natalitat i també la crisi econòmica, que fa que moltes famílies, a l’atur o en ERTO, no apuntin els nens als centres. Tenint en compte que només un 20 % dels centres tenen alguna subvenció, les llars depenen únicament dels ingressos i això n’amenaça la viabilitat econòmica. Per això, l’Associació Catalana de Llars d’Infants demana una ajuda directa a les famílies. Segons la portaveu, Marta Camí, aquesta ajuda afavoriria la conciliació familiar i incentivaria la natalitat.

nens juguen llar d'infants privada

Necessitat d’un segon pla de rescat a les llars

Un panorama similar dibuixa Jordi Fibla, secretari general de l’Associació de Llars d’Infants de Catalunya, que empitjora les xifres i alerta que podrien tancar fins a un 30 % dels centres. Per això, demana al govern el manteniment de l’etapa 0-3 i també una reforma del model de finançament dels centres.

A més a més, planteja activar un segon pla de rescat, com el de set milions que es va activar el curs passat. Fibla alerta de “la competència deslleial dels centres no autoritzat” com les llars de criança o mares de dia, que han proliferat en els últims anys a Barcelona.

Un terç dels treballadors, en ERTO

Segons aquesta entitat, la pandèmia ha forçat que una vintena de llars d’infants hagin tancat a Barcelona des del 2019 fins a l’actualitat. La situació econòmica de moltes llars és delicada i els efectes de la pandèmia es mantenen amb un terç dels treballadors en ERTO.

Les entitats defensen la feina feta durant la crisi del coronavirus en què, de mitjana, cada centre ha destinat 6.000 € a adaptar les instal·lacions a la pandèmia i a comprar material de protecció i gel hidroalcohòlic.