2020 ha estat un any fatídic per a les escoles bressol privades. Els mesos de tancament pel confinament i les despeses acumulades han posa el gruix dels centres en una situació complicada amb molts problemes de liquiditat. Un 25 % de les llars d’infants privades de Barcelona podrien tancar aquest mateix curs, segons l’Associació de Llars d’Infants de Catalunya. A això cal sumar-hi que durant el 2020 un 10 % dels centres ja va tancar per la falta de liquiditat provocada per la pandèmia.

Són xifres preocupants avançades a betevé per les dues principals associacions dels sector. Des de l’Associació Catalana de Llars d’Infants destaquen com el gruix dels centres han tingut problemes econòmics greus arran de la pandèmia, especialment a l’inici del curs, entre setembre i desembre, quan més escoles bressol han tancat.

Segons una enquesta de l’Associació Catalana de Llars d’Infants, més del 70 % dels centres necessitava una injecció de liquiditat urgent al setembre. Una situació crítica, pal·liada de manera parcial amb les ajudes de la Generalitat de 300 euros per nen matriculat. Un pla de rescat que ha estat tot un baló d’oxigen pel sector, que reclama anar més enllà i tenir ajudes universals.

Tardor amb davallada d’alumnat

La por de les famílies a dur els nens a l’escola en pandèmia i la crisi econòmica van impactar directament a les matrícules dels centres, que van caure entre un 40 i un 60 %, depenent de quina zona de la ciutat.

Això s’ha notat en l’ocupació dels centres, que s’ha rebaixat fins al 50 %, de mitjana, fet que ha posat en una situació complicada la comptabilitat dels centres. Com apunta el secretari General de l’Associació de Llars d’Infants de Catalunya, són moltes les famílies que s’han vist a l’atur o en un ERTO i, per això, han acabat optant perquè els nens es quedin a casa.

Una realitat que confirma la Laia Morales Tur, directora de l’Escola Bressol Petits Daupins, de Sarrià – Sant Gervasi. Explica que la realitat econòmica de les famílies ha empitjorat i moltes reclamen ajudes per fer front a la matrícula. En aquest centre, petit i amb ràtios molt reduïdes, tot el que s’ingressa cada mes “va a pagar el lloguer i les nòmines de les educadores”.

La competència de les llars de criança i mares de dia

La presidenta de l’Associació Catalana de Llars d’Infants, Conxita Pericó, apunta que una part de les famílies han optat per inscriure els nens en llars de criança. Un fenomen a l’alça, amb grups reduïts, encara sense regulació i que en els darrers anys han proliferat. Es calcula que en els últims anys, aquestes escoletes s’han multiplicat per 10.

Les patronals coincideixen a afirmar que ara l’objectiu “és salvar el curs i esperar que torni la normalitat”. Entre les propostes per remuntar la situació, hi ha reformular el model de finançament de les llars d’infants privades perquè el Govern subvencioni part de les quotes de les famílies, que ara paguen entre 400 i 500 € (amb el dinar). Amb aquesta reforma del model, segons la patronal, es podria millorar també la situació laboral i salarial de les educadores.