tres noies joves al carrer amb mascareta

Més d’una cinquantena de societats científiques catalanes han signat un comunicat conjunt en què apel·len a la responsabilitat individual davant de la variant delta i la situació de la cinquena onada. Al comunicat s’hi han adherit 54 societats, que representen més de 26.000 socis de tot Catalunya.

La comunitat científica vol transmetre a la població un missatge d’alerta especialment adreçat a la població més jove i a la que no està vacunada. El cap del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital del Mar, Pablo Horcajadas, ha fet una crida a recuperar la consciència de les mesures que fins ara s’han mostrat eficaces contra la covid. “Tothom sap de què va això”, assegura. Fins i tot, s’ha adreçat als “influencers” de les xarxes socials: “Si us plau, ajudeu-nos. Hem de fer una muralla, una crida per parar onada entre tots”.

La pandèmia també afecta els joves

Horcajadas reconeix que són partidaris d’incrementar les restriccions, però també alerta que “amb això no n’hi ha prou” i que cal fer una crida a “la responsabilitat personal”. “La nostra societat madura no necessita prohibicions per entendre les coses”, assegura.

“Aquesta epidèmia no és com la de Wuhan. Ha canviat””
Pablo Horcajadas, cap del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital del Mar

També alerta de la incidència del virus en la gent jove i recorda que més de la meitat de pacients ingressats actualment tenen menys de 50 anys“. “Aquesta epidèmia no és com la de Wuhan. Ha canviat. Que ho sàpiguin els que no es volen vacunar”, alerta Horcajadas. De fet, considera que els sanitaris s’haurien de vacunar de forma obligatòria i creu que els que no volen rebre el vaccí no haurien de poder visitar les residències ni els ingressats.

Campanya del govern: “Tu que pots parar, para”

La demanda de la comunitat científica coincideix amb una campanya de comunicació del govern de la Generalitat. L’anunci recorda que “la pandèmia no s’atura”, i mostra com els professionals sanitaris tampoc no es poden aturar, i continuen treballant sense descans. El vídeo, en què es veuen imatges de platges plenes i de botellades al carrer, acaba amb el missatge: “Tu que pots parar, para”.