hospital clínic uci cinquena onada

La situació als hospitals és ara mateix el principal maldecap del Departament de Salut. El pic de contagis de la cinquena onada ja s’ha superat, però encara s’ha d’arribar el pic d’hospitalizacions. La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha analitzat aquest dimecres al matí la situació actual d’aquests centres i ha lamentat que encara hi ha “un nombre molt important de presoneres ingressades a les UCI.”

De fet, els ingressos de pacients a les UCI no para de créixer. Hi ha un 66 % més de llits de crítics ocupats que la setmana passada, amb 549 ingressats a les UCI, una xifra que no es tenia des de finals d’abril. D’aquests el 73 % no havien rebut cap dosi de la vacuna tot i que la majoria estan en una edat d’haver-se vacunat. La resta, un 12 % ha rebut una dosi i un 15 la pauta complerta.

Els malalts ingressats als hospitals catalans superen ara mateix els 2.000, un indicador que no se superava des del febrer, fa cinc mesos. Però si es miren les dades acumulades des de l’1 de juliol s’han ingressat 4.790 persones. En aquest cas el 63 % no havia rebut cap vacuna tot i que, de nou segons ha explicat Carmen Cabezas, la majoria pertanyen a una franja d’edat on ja se’ls havia ofert. Un 10 % dels ingressats havia rebut una dosi de vaccí i més del 26 % tenien la pauta complerta. Cabezas, però, ha aclarit que és normal que cada vegada hi hagi més casos de persones vacunades infectades perquè el percentatge de gent vacunada cada vegada és major.

El departament compta arribar al màxim de pressió assistencial entre aquesta setmana i la vinent i a les UCI esperen que entre el 3 i el 4 d’agost s’arribi al pic de les UCI amb uns 700 ingressos.

Un 63 % de ciutadans tenen almenys una dosi

La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, també ha repassat les dades de vacunació i ha destacat que ara mateix el 63 % de la població té almenys una dosi de la vacuna i el 55,5 % té la pauta complerta. Aquestes dades però, canvien segons les franges d’edat i així, per exemple, el 90 % de les persones entre 60 i 69 anys té almenys una dosi. D’aquest només el 3 % està a l’espera de rebre la segona. En total a Catalunya ja s’han administrat 9.300.000 dosis de vacunes, el 95 % de totes les que s’han rebut.

Canvis en les cinc onades

Durant la roda de premsa també s’han fet públiques algunes dades comparatives sobre com les diferents onades del virus han afectat en funció de les edats. Així, Cabezas ha constatat que tot i que les víctimes mortals segueixen sent les persones més grans a les UCI la mitja d’edat ha baixat de 63 a 52 anys i ara la mitjana d’edat dels infectats és de 31 anys. A més, la mortalitat ha baixat clarament i si en aquesta cinquena onada hi ha una mitja de sis morts al dia a la segons n’hi va haver 45 i a la primera 191.

Crida a la prudència de la comunitat científica

En la roda de premsa d’aquest dimecres al matí a la secretària de Salut Pública l’ha acompanyat el cap del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital del Mar, Pablo Horcajada, que ha llegit un manifest signat per més d’una cinquantena de Societats Científiques Catalanes on s’apel·la a la responsabilitat individual davant de la variant delta i la situació de la cinquena onada.

A través d’aquest comunicat la comunitat científica vol transmetre a la població un missatge d’alerta especialment adreçat a la població més jove i a la que no està vacunada. De fet, tant Pablo Horcajada, com Carmen Cabezas i el cap d’Epidemiologia de l’Hospital Clínic, Antoni Trilla, han insistit en la importància de vacunar-se i de seguir-se protegint encara es disposi de la pauta complerta de vacunació.