Un de cada cinc barcelonins ja han estat vacunats de la covid-19 amb, com a mínim, una dosi. Aquest dijous s’ha arribat a les 324.928 persones vacunades a la ciutat, un 19,6 % de la població. D’aquestes, 117.914 han rebut ja les dues dosis i ja es poden considerar immunitzades. És el 7,1 % del total.

A Barcelona, la vacunació va començar el diumenge 27 de desembre a la residència El Mil·lenari, situada al carrer Nou de la Rambla, a Ciutat Vella, i la usuària Rosa Dalmau va ser la primera a rebre’n una dosi. Aquesta setmana s’ha començat a vacunar a la franja entre els 70 i els 79 amb la vacuna de Pfizer mentre se segueix administrant la d’AstraZeneca a les persones entre 60 i 69 anys. La gallleda d’aigua freda ha estat la vacuna de Janssen, que no ha arribat a Catalunya aquesta setmana, perquè la companyia n’ha aturat la distribució a Europa pels casos de trombosi.

A ritme d’assolir la immunitat de grup a finals d’estiu

La immunitat de grup està prevista per a finals d’estiu, quan el Govern espanyol calcula que s’haurà vacunat el 70 % de la població. És el percentatge a partir del qual els científics consideren que hi haurà prou gent immunitzada per evitar que el virus s’estengui com fins ara. A més de les persones que es vacunaran, cal comptar les persones que ja han passat la covid-19 que, segons un estudi de l’Institut de Salut Carlos III, a la província de Barcelona són el 12,4 %.

Aquest objectiu es podrà assolir si es confirma l’augment del ritme de vacunació que hi ha ara. Si agafem el nombre de vacunats de l’última setmana confirmats a Catalunya (276.358 immunitzats amb la primera dosi del 5 al 11 d’abril), la xifra del 70 % s’aconseguiria a principis d’agost del 2021 (un mes abans d’acabar l’estiu).