Fa tres setmanes que, quan cau el sol, el claustre de la parròquia de Santa Anna ─en ple centre de Barcelona─ es converteix en el refugi d’uns 60 musulmans que fan el ramadà. Aquesta església catòlica els ha cedit el lloc perquè puguin celebrar l’iftar a l’aire lliure, el sopar que trenca el dejuni. El d’aquest 2021 és el segon ramadà que se celebra en pandèmia i les restriccions per la covid-19 han limitat els àpats en comunitat i al carrer.
“Solíem trencar el dejuni en un espai molt tancat i amb el coronavirus no podem. És la primera vegada que ho fem en un claustre cristià“, explica Faouzia Chati Badou, presidenta de l’Associació de Dones Marroquines de Catalunya. Per a Peio Sánchez, rector de Santa Anna, la trobada simbolitza “hospitalitat entre religions”. “Des de la perspectiva del diàleg […] reunir-nos musulmans i cristians és en aquest moment una prioritat”, relata.
Els comensals, homes i joves sense llar o amb pocs recursos
Els comensals són homes i joves sense llar o amb pocs recursos ja habituals de Santa Anna, és a dir, que abans del ramadà hi acudien per esmorzar o dinar. Amar Ait Boulouh n’és un: ha viscut durant un temps al carrer i ara ha aconseguit una feina en el sector de la construcció, però tot el que guanya ho cobra de manera informal. “Necessitem papers per aconseguir una bona feina i per tot, per tenir un futur millor”, critica.
L’Amar i la resta d’usuaris han trobat, a Santa Anna, un espai de germanor en plena pandèmia i on poden omplir l’estómac: els serveixen harira ─una sopa espessa típica del Magreb─, ous, pa marroquí, dàtils i, de postres, dolços i iogurt. Es tracta d’un àpat d’allò més calòric per aguantar moltes hores sense engolir cap tipus d’aliment.